30 Aralık 2014 Salı

Haşmet Akal

Yaşamı ve sanatı

Akal 1918'de İstanbul'da dogdu. Şair Rasim Haşmet Bey'in oğludur.
İlköğrenimini Galatasaray’da tamamladıktan sonra Haydarpaşa Lisesi'ni bitirdi. 1938'de girdiği İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümü'nde Leopold Levy'nin yanında çalıştı. Bu atölyeden yetişen ressamların 1940'ta bir araya gelerek kurdukları "Yeniler Grubu"'na katıldı. 1946'da akademiyi bitirdi.
Üç yıl sonra devlet bursuyla gittiği Paris'te Andre Lhote ve Fernand Léger gibi ressamların atölyelerinde çalışma olanağı buldu. Jean Metzinger'e bir süre asistanlık yaptı. Kuzey Fransa'da restore edilen bir kilisenin açmış olduğu yarışmayı kazanarak gittiği Valenciennes kasabasında duvar resimleri uyguladı. 1953'te Türkiye'ye döndü.
1954'te Yapı Kredi Bankası'nın açtığı "İstihsal" konulu yarışmada "Balıkçılar" adlı kompozisyonuyla derece aldı. Aynı yıl Beyoğlu Şehir Galerisi'nde eski ve yeni resimleriyle kapsamlı bir sergi düzenledi. 1955'te meclis resimleri için düzenlenen gezi nedeniyle Adana'da topladığı belgelerin ışığında yöresel çalışmalar yaptı. Bu resimlerle Adana'da bir de sergi açtı. 1956'da Mersin Lisesi'nde resim öğretmenliğine başladı. Burada kaldığı dört yıl içinde sergiler düzenledi, öğrencileriyle "Elek" adlı bir dergi çıkardı ve tiyatro çalışmalarına katıldı. 1960'ta Ankara'da açtığı serginin ilgi uyandırması üzerine GEE Resim-İş Bölümü öğretmenliğine atandı ise de kısa bir süre sonra öldü.
Türk resim sanatında Yeniler Grubu ile toplu bir eğilim yansıtan sosyal-gerçekçi anlayışa bağlıdır. Figürden yana ağırlık gösteren ve çevre yaşamının özelliklerini, gerçeklere bağlı kalarak ifade etmeyi amaçladığı resimlerinde, mesajla plastik bütünlük arasında bir denge gözetmiş ve yer yer de deformasyona yönelerek anlam vurgusuna kesinlik kazandırmaya çalışmıştır.


11 Aralık 2014 Perşembe

Jean-Baptiste Poquelin,(Molière)

 


Jean-Baptiste Poquelin, daha bilinen adıyla Molière (15 Ocak 1622 – 17 Şubat 1673) Fransız oyun yazarı ve oyuncu


Yaşamı

Molière, sarayın döşemelerini yapan bir mobilyacı olan Jean Poquelin ile bir zengin burjuva ailesinin kızı olan Marie Cresse'nin oğluydu. Moliere annesini 10 yaşındayken yitirdi ve babası ile bağlantıları hiç sıkı değildi. Annesinin ölümünden sonra babası ile Paris'de o zaman yukarı burjuva sınıfından kişilerin evlerinin bulunduğu Rue Saint-Honoré'de yaşadılar. İlk okul eğitimini Paris'te yaptı ve sonra Paris'in en iyi okullarından Cizvit'lerin idaresinde olan "Collège de Clermont"'da öğrenim gördü. 1641’de bu okuldan ayrıldı. Babası 1531de bir imtiyaz satın almıştı ve Moliere babasının işini devam ettirmeye başladı ve bu arada hukukçu olmak için çalışmalara başladığı da bildirilir.
Haziran 1643de Moliere 23 yaşında iken birden babasının işini bırakmaya ve Paris'ten ayrılmaya karar verdi. Daha önce tanışmış olduğu tiyatrocu güzel aktris Madelaine Bejart ile birleşip kendisi 630 livre sermaye katarak ile Bejart'la birlikte Illustre Théâtre adlı bir tiyatro topluluğu kurdu. Böylece bağlı oldugu sosyal sınıf ilişkilerini geride bıraktı. Sahne adı olarak Fransa'nin Midi bölgesinde Vigan şehri civarında bir köy olan Molière ismini kullanmaya başladı. Bundan hemen sonra bu topluğa Madelaine'nin erkek ve kız kardeşleri de katıldı. Moliere hem iyi aktörlük gücü hem de eğitimi dolayısıyla bu gezici tiyatro trupunun idarecisi oldu. 1645de bu gezici tiyatro trupu, çoğu pansiyon masrafları olmak üzere, 2000 livre borçlanmıştı. Moliere bu borçlar dolayısıyla hapse atıldi ama ya babası ya da topluluk mensupları borcu ödeyerek 24 saat sonra hapisten kurtarıldı.
Bundan sonra Moliere ve Madelaine Bejart 12 yıl sürecek bir gezici tiyatro hayatına başladılar. Önceleri "Charle Dufresne"'nin trupuna katıldılar ve sonra kendi truplarını kurdular. Bu topluluk biraz başarı kazanarak Orleans Dükü I. Filip'in koruması ve desteği altında çalışmaya başladı. Bu gezginci tiyatroculuk döneminden Moliere'in ancak iki eseri elimize geçmiştir: "L'Étourdi" ve "Le Docteur amoureux". Bu eserlerde Moliere'in gezginci tiyatroların alışılagelen İtalyan asıllı ve yarı tuluat şeklindeki Comedia del Arte konu ve stilinden ayrılıp kendine has bir oyun uslubu geliştirmeye başladığı gorülmektedir. Bu arada Moliere Languedoc Eyaleti valisi Conti Dükü ile iyi arkadaş olmuş ve onun mali desteğini almıştır. Fakat bu kişi bir zuhrevi hastalığa tutulunca dinsel baskılar dolayısıyla tiyatroculara mali desteğini kesmiş ve şahsi ilişkilerden bile uzaklaşmıştır. 1650-53’te tiyatroyla Lyon’da kaldı ve Lyons'da iken Moliere'in trubuna Markiz sahne adlı Mademoiselle Duparc katıldı. Bu aktris tanınmış oyun yazarları olan Pierre Corneille, sonra da Jean Racine ile ilişki kurdu ve hatta bir müddet Racine'in metresliğini yaptı. Racine hazırladığı ilk eserini Moliere'in sahnelemesini istemiştir ama Moliere bunu kabul etmemiştir.

Paris'te "Rue de Richelieu" ve "Rue Molière" kavşağındaki Moliere anıtı
1658de Moliere ve trupu en sonunda Paris'e geldiler. Kral XIV. Louis’nin kardeşinin koruması altında, 1658’de eski Louvre’ da Kral’a Corneille’in "Nicomedes" adlı trajedisini ve "Le Docteur amoureux (Aşık doktor)" adlı fars oyunun oynadılar. Moliere'in trupu Kral'ın kardeşi Orleans Dükü I. Filip'in mali desteğini kazanarak "Mösyö'nun Trupu" olarak anılmaya başladılar. Yine Orleans Dükü desteği ile bu trup ve Fiorelli’nin (Scaramouche) rolünü benimsediği İtalyan Commedia dell'Arte trubu birleşip Paris'te tanınan yeni bir tiyatro topluluğu oluşturdular. Bu topluluk Louvre Sarayı yakınlarındaki "Petit Bourbon Tiyatrosu"'nda merkezlendi.
Bu toplulukla 18 Kasım 1659da "Les Précieuses ridicules (Gülünç Kibarlar)" eserini sahnediler. Bu oyunla Moliere çok dikkat çekti ise de Paris'in tiyatro seyircileri bu oyundan özellikle hoşlanmadılar. Bu sefer Moliere toplulukta arkadaşı olan ve Scaramouche karakteri ile ün yapan Italyan Tiberio Fiorelli'den Commedia dell'Arte hakkında epey ders alıp bunları uygulamaya koyuldu. 1660da temsile koyduğu "Sganarelle, ou Le Cocu imaginaire (Hayalde Aldatılmış Koca)" adlı oyunu cok tutuldu. Bu trup 1660’da Kral huzurunda birkaç kez oyunlar oynadı. 1661’de Kardinal Richelieu'nün bir tiyatro binası olarak yaptırdığı yeni "Theatre du Palais-Royal"’de topluluğuyla oyunlar sahnelemeye başladı. Moliere'in bundan sonra bütün "Paris" oyunları burada sahnelendi.
1662de trupunun kurucularından olan arkadaşı Madeleine Bejart’ın Comte de Modene’den olan kızı Armande Bejart’la evlendi. Üç çocukları oldu; ama bunlardan yalnızca tek biri yaşadı. Kral tarafından 1.000 livre yıllık maaş bağlandı. 1664’te Kral, Moliere'in oğlunun vaftiz babası oldu. Ayni yıl Kral’ın bağladığı yıllık maaş 7.000 livreye çıkartıldı.
Bu dönemde Moliere drama kuramcısı Boileau, La Fontaine ve Racine ile dostluk kurdu. "Kadınlar Okulu" ve "Tartuffe" oyunları yüzünden Cizvit Jansenitlerle arası bozuldu ve onların ve diğer koyu dindarların öfkesi üzerine çekildi. Sağlığı bozuldu. Başrolünü oynadığı "Le malade imaginaire (Hastalık Hastası)" oyununun oynandığı 17 Şubat 1673'teki oyunun dördüncü sahnesinde, Molière sahnede fenalaşıp yere düştü. Verem hastası olan yazar kanlı öksürük krizini atlattıktan sonra, tüm ısrarlara rağmen rolünü tamamladı. Oyundan birkaç saat sonra evinde yeniden fenalaşan yazar, bu ikinci krizi atlatamayarak vefat etti.

Molière'nin bir kitabının baskısı, 1734

Moliere'in Pere Laschaise Mezarlığındaki mezarı
Moliére 1.jpg
Zamanının Katolik kilisesi aktörlerden ve tiyatrodan hoşlanmamaktaydı ve kilisenin israrıyla çıkartılan devlet kanunlarına göre de aktörlerin kilise töreni ile kiliselerin takdis ettiği mezarlıklara gömülmeleri yasaktı. Moliere ölmekte iken Katolikler için geleneksel olan bir rahip tarafından son nefeste takdis edilmesi imkânı olmamıştı ve Katolik kilisesi ona dinsel cenaze töreni yapmaktan ve mezarlıkta bir kabir temin etmekten kaçındı. Fakat Moliere'in karısı Armand Krala'a başvurarak eğer kocasının cenazesi töreninin tamamiyle geleneklere uzak olarak geceleyin yapılması ve normal bir kilise cenaze törenin benzemesi için ondan özel izin aldı. Moliere'in ceseti takdis edilmiş bir kilise mezarlığının duvarla ayrılmış bir köşesinde bulunan ve vaftiz edilmeden, yani Katolik mezhebine kabul edilmeden, ölen bebeklerin mezarlığına gömüldü. 1792de Fransız Devrimi idaresi sırasında Moliere'in ceseti bu mezarlıktan çıkartılarak o zaman kurulan "Fransız Anıtlar Müzesi"ne geçirildi; 1816de ise Paris'te tanınmış kişiler için bir mezarlık olan Pere Laschaisee şair Lafontain mezarı yakınında bulunan bir mezara konuldu.

Eserlerinin hazırlaması

Molière'in bilinen ilk yapıtları, Paris disinda gezgin tiyatroculuk yapmakta iken 1655'te Lyon'da sahnelenen "L'Etourdi ou contretemps" (Türkçe olarak ilk sahnelenme adı "Savruk", 1876; Dünya Edebiyatindan Tercümeler serisinde yayımlanma adı "Şaşkın yahut Beklenmedik Engeller", 1944) ve "Le Docteur amoureux (Aşık Doktor)" idi.Bu eserlerle Moliere bu dönemde gezginci tiyatroların uydukları İtalyan ve yarı tuluat şeklindeki Comedia del Arte tiyatro konu ve stilinden ayrılıp kendine has bir oyun uslubu geliştirmeye başlamıştır.
Moliere, 1656da ilk önemli komedisi sayılan ve Paris'te sahnelenen ilk oyunu olan "Les Precieuses Ridicules"'ü (ilk Türkçe sahnelenme adı "Dudukuşları", 1876; yayımlama adı Gülünç Kibarlar , 1943) yazdı. Sosyetenin kibar davranışlarına özenen iki taşralı genç kızı konu alan bu oyun, Moliere'in bütün yapıtlarında öne çıkan bir temanın ilk işlenişiydi. Moliere burada, toplumsal kuralların gerektirdiği yüzeysel kibarlıkla altta yatan içgüdüsel davranış arasındaki uyumsuzluğun yarattığı gülünçlüğü ele alıyordu. Bu oyunla Moliere çok dikkat çekti ise de Paris'in tiyatro seyircileri bu oyundan özellikle hoşlanmadılar ve çok tenkide uğradı.
Bu sefer Moliere toplulukta arkadaşı olan ve "Scaramouche" karakteri ile ün yapan İtalyan aktör Tiberio Fiorell'den Commedia dell'arte hakkında epey ders alıp bunları uygulamaya koyuldu. 1660da temsile koyduğu "Sganarelle, ou Le Cocu imaginaire (Hayalde Aldatılmış Koca)" adlı oyunu çok tutuldu. Bu eserin aile içi ilişkiler teması Moliere'in insan ilişkilerinin yapmacıklığa dayandığı hakkındaki pesimist dünya görüşünü dramatik olarak ifade etmektedir.
Moliere'in topluluğu 1661'de, Kardinal Richelieu'nün bir tiyatro binası olarak yaptırdığı Palais Royal'deki (Kraliyet Sarayı) bir salona taşındı. Moliere'in bütün "Paris" oyunları burada sahnelendi.
1662'de sahneye konan ünlü oyunu "L'Ecole des femmes" (Türkçede ilk sahnelenme adı "Kadınlar Mektebi, 1876; yayımlanma adı Kadınlar Mektebi", 1941) daha ilk gecesinde skandal yarattı. Seyirciler ve yetkililer, artık hiçbir değere saygısı kalmamış bir komedyenle karşı karşıya olduklarını düşünüyorlardı. Oyun, kadınlardan çekinen ve bu yüzden de saf, gözü açılmamış bir genç kızla evlenerek onu kendi ilkeleri doğrultusunda yönetmek isteyen bir erkeği konu alıyordu. Oyunun sonunda adam genç eşine aşık oluyor, ama aşkı dile getirmesini ve kadınlara bir sevgili gibi yaklaşmasını bilmediği için gülünç durumlara düşüyordu.
Moliere oyuna gelen eleştirilere 1663'te La Critique de L'Ecole des femmes ("Kadınlar Mektebinin Tenkidi, 1944) ve L'Impromptu de Versailles (Versailles Tulûatı, 1944) adlı tek perdelik oyunlarıyla karşılık verdi. Bunlardan ilkinde komedi anlayışını yansıtıyor, ikincisinde ise oyuncuların dinlenme odasını ve prova sırasında sahne arkasındaki konuşmaları çok gerçekçi bir bakışla anlatıyordu.
1664'te sahnelenen Le Tartuffe, ou l'imposteur" (Türkçede ilk sahnelenme adı Tartüf, 1876 ve Riyanın Encamı, 1881; yayımlanma adı Tartuffe, 1944) adlı oyunun Kadınlar Mektebi'nden de daha büyük bir gürültünün kopmasına yol açtı. Oyun kilisenin baskısıyla yasaklandı ve ancak 1669'da yeniden oynanma olanağı buldu. Tartuffe, bir tür danışmanlık ve eğitmenlik rolüyle bir burjuvanın evine kapağı atmış, dindar görünüşlü bir sahtekarın serüvenleri üzerine kuruluydu.
Moliere Tartuffe'ün yasaklanmasına karşın, daha da kışkırtıcı bir oyun olan "Dom Juan, ou le festin de Pierre"'i (Türkçede ilk sahnelenme adı "Don Civani", 1876; yayımlanma adı Don Juan, 1943) sahneye koydu. Don Juan, aristokratik bağımsızlık ilkesini hiçbir borç ya da yükümlülük tanımamak ve Tanrı'yı da hiçe saymak noktasına kadar vardıran, ama herkesin kendisine karşı yükümlülüklerini yerine getirmesini de istemekten geri kalmayan tipik bir Moliere kahramanıydı. Uşağı Sganarelle ise gerçekliği, dindarlığı ve ürkekliğiyle her bakımdan efendisinin tersiydi. Bu iki kahraman, Cervantes'in Don Kişot ile Sancho Panza'sının Fransız edebiyatındaki karşılığı olarak da görülebilir. Ama Don Kişot'un saf hayalciliğinin yerini, Don Juan 'da edepsizlik almıştır. Sonunda Don Juan, tanrı tanımazlığından ötürü cehenneme gönderilir; ama bu arada seyirciyi eğlendirmeyi ve onların ikiyüzlülüklerini de açığa çıkarmayı başarmıştır.
Moliere, 1666'da da en başarılı oyunlarından sayılan "Le Misanthrope"'u (Türkçede ilk sahnelenme adı "Adamcıl", 1876; yayımlanma adı İnsandan Kaçan, 1976) sahneye koydu. Komedinin kahramanı Alceste, ilkelerine sımsıkı bağlı, hiç kimseyi beğenmeyen, ama bu arada kendi kusurlarının hiç farkına varamayan yeni tip bir budalaydı.
Moliere'in en ünlü oyunlarından biri olan "L'Avare" (Türkçede yayımlanma adı Cimri, 1938, 1991) ilk kez 1668'de sahnelendi. Yapıt, şiiri andıran bir düzyazıyla yazılmıştı. Geleneksel komedinin bütün kalıplarının dönüşüme uğratılarak kullanıldığı bu oyun, kahramanının çelişkisini fazla sert ve çıplak bir tarzda göz önüne serdiği için önceleri pek tutulmamıştı. Cimrinin para tutkusu, oyunun bazı sahnelerinde gaddarlık, patolojik bir yalnızlık, hatta açıkça çılgınlık noktasına varıyordu. Sonradan Goethe Cimri'nin bir komedi değil, bir trajedi olduğunu öne sürmüşse de bu yorum abartılı sayılabilir. Çünkü komediye özgü olan temel çelişki, insanca olmayan amaçlarla insani içgüdüler arasındaki karşıtlık, burada da ortaya çıkar; ama Moliere seyirciye neşeli bir gülünçlüğü değil, saçmalık ve sakinliği hissetirir.
Moliere'in 1668'de sahnelenen öteki oyunu "George Dandin" (Türkçede ilk sahnelenme adı "Kıskanç Herif", 1873; yayımlanma adı George Dandin, 1943) uzun süre bir fars olarak değerlendirilmiştir. Günümüzdeki bazı eleştirmenlere göreyse, Moliere'in belki de en özgün, en gözüpek yapıtıdır. Komedinin kahramanı Dandin, kendi budalalığını kabul eden, ama her şeyin ters gittiği bu dünyada akıllı olmanın da işe yaramadığını öne süren ironik bir tiptir. Haklı olduğu sezilmekte, ama kendisi haklı olduğunu bir türlü açıkça kanıtlayamamaktadır.
Moliere'in sağlığı 1669'dan sonra giderek bozuldu.
Gene de 1670'te başyapıt sayılan "Le Bourgeois Gentilhomme"'u (Türkçede ilk sahnelenme adı "Köylü Asilzade" ve "Burjuva Jantilom", 1927; yayımlanma adı Kibarlık Budalası, 1937) sahnelemeyi başardı. Bu, Moliere'in en sevinçli, en mutlu komedilerinden biriydi. Orta sınıf içindeki yükselme ve sınıf atlama çabalarını konu alan oyunun kahramanı Jourdain, boş ve anlamsız sözleriyle sözlerin gerçekten boş olduğunu ister istemez hissettiren, cömert yaradılışlı ama bundan da utanç duyan, sevimli bir tipti.
Hastalığına karşın, ömrünün son yıllarında Moliere üç önemli oyun daha sahneledi. 1671'de sahnelenen "Les Fourberies de Scapin" (Scapin'in Dolapları, 1944), 1672'de sahnelenen "Les Femmes savantes" (Türkçede ilk sahnelenme adı "Okumuş Kadınlar", 1876; yayımlanma adı Bilgiç Kadınlar, 1944) ve 1673'teki sahnelenen "Le Malade Imaginaire" (Türkçede yayımlanma adı [[Hastalık Hastası]], 1940, 1982). Bu son oyun, ölümünden ve doktorlarından korkan bir hastalık hastasının kuruntularıyla birlikte tıp mesleğini ve doktorların bilgiçliğini de alaya alıyordu.

Değerlendirme

Moliere'in aynı zamanda bir oyuncu olması yazdıklarını da etkilemiştir. Oyunlarının karakterleri, kendi tiyatro topluluğunun oyuncularını andırır. Kendisi de genellikle, çabuk kızan adam, uşak, aldatılmış koca, dar kafalı burjuva ve "Moliere denen herife" söven yobaz ihtiyar gibi rollere çıkmıştır. Gerçek yaşamda, hatta provalarda yaşadığı durumları kolayca bir oyun malzemesi haline getirmekte ustadır. Bu yüzden çoğu oyunlarında bir doğaçlama havası görülür; modeli önceden belirlenmiş bir oyun yazmaz, o anda bulduğu, eline geçen konuyu ya da insan tipini oyunlaştırır. Oyunlarının konuları ve olay örgüleri, belli bir tartışmayı başlatmak için çoğu zaman yalnızca bir araç işlevi görür. Bu konuşmalar içinde, oyun kişileri, birbirlerinin görüş ve sözlerindeki yanlışlık, anlamsızlık ya da çelişkiyi ortaya çıkarırlar. Roller sık sık değişir, akıllı adam aptal duruma düşer, budalanın da derinde yatan bir mantığın sözcüsü düzeyine yükseldiği olur. Bu nedenle, Moliere'in oyunlarını bir akılcılık savunusu olarak görmek yanlış olur: Moliere de akılla akılsızlık birbirine çok yakındır; bu yakınlık, Moliere komedisinin çağı için çok yeni bir kavramı, saçmalık kavramını öne çıkarmasını sağlar. Eğer bir söz ya da olay, her türlü akılcılık sınırını aştığı halde bizi güldürüyorsa, Moliere'e göre burada akılla budalalık sürekli yer değiştiriyor demektir. Moliere, klasik çağın ve günümüzün ölçülerine göre, profesyonel bir yazar ya da edebiyatçı değildi. Oyunlarının tümünü, yayımlamak amacıyla değil, oynanmak amacıyla yazmıştır.

Eserleri

Molière'in Eserleri Listesi
(Kronolojik sıralama)
Fransızca adıTürkçe adıJanrHazırlama tarihi
Le Médecin volantKaçan DoktorFars oyunu. Bir perde. Düzyazı1645
La Jalousie du barbouilléLekelinin KıskançlığıFars oyunu. Bir perde. Düzyazı1650
L'Étourdi ou les ContretempsŞaşkın yahut Beklenmedik EngellerKomedi. Beş perde. Nazım1655
Le Dépit amoureuxKedi SevmekKomedi. Beş perde. Nazım16 Aralık 1656
Le Docteur amoureuxAşık DoktorKomedi. Bir perde. Düzyazı24 Ekim 1658
Les Précieuses ridiculesGülünç KibarlarKomedi. Bir perde. Düzyazı18 Kasim 1659
Sganarelle ou le Cocu imaginaireSganarelle veye Hayalde Aldatılmış KocaKomedi. Bir perde. Nazım28 Mayıs 1660
Dom Garcie de Navarre ou le Prince jalouxNavarre'li Don Garcie veya Kıskanç PrensHeroik komedi. Beş perde. Nazım4 Şubat 1661
L'École des marisKocalar OkuluKomedi. Üç perde. Nazım24 Haziran 1661
Les FâcheuxTalihsizKomedi-bale. Üç perde. Nazım17 Ağustos 1661
L'École des femmesKadınlar OkuluKomedi. Beş perde. Nazım26 Aralık 1662
La Jalousie du Gros-RenéGros-Rene'nin Kıskançlığı
15 Nisan 1663
La Critique de l'école des femmesKadınlar Mektebinin TenkidiKomedi. Bir perde. Düzyazı1 Haziran 1663
L'Impromptu de Versailles(Versailles TulûatıKomedi. Bir perde. Düzyazı14 Ekim 1663
Le Mariage forcéZorla EvlenmeKomedi. Bir perde. Düzyazı29 Ocak 1664
Gros-René, petit enfant
27 Nisan 1664
La Princesse d'ÉlideElide PrensesiGalant komedi. Beş perde.8 Mayis 1664
Tartuffe ou l'ImposteurTartuffeKomedi. Beş perde. Nazım12 Mayıs 1664
Dom Juan ou le Festin de pierreDon JuanKomedi. Beş perde. Düzyazı15 Subat 1665
L'Amour médecinAşk DoktoruKomedi. Üç perde. Düzyazı15 Eylul 1665
Le Misanthrope ou l'Atrabilaire amoureuxİnsandan KaçanKomedi. Beş perde. Nazım4 Haziran 1666
Le Médecin malgré lui
Komedi. Üç perde. Düzyazı6 Ağustos 1666
MélicerteMelicertePastoral ve heroik komedi. İki perde. Nazım2 Aralık 1666
Pastorale comiqueKomik Pastoral
5 Ocak 1667
Le Sicilien ou l'Amour peintreSicilyalı veya Ressamın AşkıKomedi. Bir perde. Düzyazı14 Subat 1667
AmphitryonAmphitryonKomedi. Üç perde. Nazım13 Ocak 1668
George Dandin ou le Mari confonduGeorge DandinKomedi. Üç perde. Düzyazı18 Temmuz 1668
L'Avare ou l'École du mensongeCimriKomedi. Beş perde. Düzyazı9 Eylul 1668
Monsieur de PourceaugnacMösyö de PourceauggnacKomedi-bale. Üç perde. Nazım6 Ekim 1669
Les Amants magnifiquesMuhteşem AşıklarKomedi. Beş perde. Düzyazı4 Subat 1670
Le Bourgeois gentilhommeKibarlık BudalasıKomedi-bale. Beş perde. Düzyazı14 Ekim 1670
PsychéPsycheTrajedi-bale. Beş perde. Nazım17 Ocak 1671
Les Fourberies de ScapinScapin'in DolaplarıKomedi. Üç perde. Düzyazı24 Mayıs 1671
La Comtesse d'EscarbagnasEscarbagnas KontesiKomedi. Bir perde. Düzyazı2 Aralık 1671
Les Femmes savantesBilgiç KadınlarKomedi. Beş perde. Nazım11 Mart 1672
Le Malade imaginaireHastalık HastasıMüzik ve dans karışık komedi. Üç perde. Nazım10 Şubat 1673
Diğer eserleri
  • Remerciement au roi, 1663. Fransa Kralı Moliere'e yazar kişilere verilmesi geleneksel olan 1.000 livre aylık maaş bağlamıştır ve bu Moliere'in teşekkür mektubudur.
  • Stances
  • Vers
  • Bouts-rimés
  • Au Roi, sur la conquête de la Franche-Comté (Franche-Comte'yi Fethi Uzerine Krala)
  • Sonnet, à M. La Mothe-Le Vayer, sur la mort de son fils, 1664
  • Lettre d'envoi du sonnet précédent
  • La Gloire du dôme du Val-de-Grâce, 1669
  • Relation de la Fête de Versailles, 18 juillet 1668.

Dış bağlantılar


  • Toutmoliere sitesinde Molière eserleri online (Fransızca) (Erişme:15.2.2010)
  • Site-Moliere sitesinde Molière eserleri online (Fransızca) (Erişme:15.2.2010)
  • InLibroVeritas.net sitesinde Molière'in eserleri online at InLibroVeritas.net (Fransızca) (Erişme:15.2.2010)
  • Biblioweb.org sitesinde Biografi, Bibliografya, Analiz, Konu özetleri (Fransızca) (Erişme:15.2.2010)
  • KAYNAK:
  • Wikipedi Özgür Ansiklopedi

Hastalık Hastası (Oyun)

 



Hastalık Hastası (orijinal Fransızca adı Le Malade imaginaire, ünlü Fransız oyun yazarı Molière tarafından yazılmış, komedi-bale türünde seyirlik bir oyundur.
Molière'in son eseri olan oyun, üç bölümden oluşan bir müzikli gülmecedir. Saf bir adamın, onu gelir kapısı olarak gören doktorunun yalanlarına kanarak kendini ölümcül bir hasta olarak görmesini konu alır. Yaklaşık iki saat süren Hastalık Hastası, toplumun ahlaki yapısına ve bilgisiz, yeteneksiz hekimlere eleştirel bir bakışla yaklaşır. 1673 yılında kaleme alınan ve ilk kez aynı yıl sahnelenmiştir; üç asırdan beri birçok topluluk tarafından sergilenmektedir.
Hastalık Hastası ilk kez 10 Şubat 1763 günü Paris'te sahnelenmişti. Oyunun müziklerini Marc-Antoine Charpentier yapmıştı. Yönetmenliği ve başrolü oyunun yazarı olan Moliere üstleniyordu. Oyunu yazdığı sırasında hastalanan Moliere, Argan rolünü ancak koltuğundan kalkmadan oynayabilmekteydi. 17 Şubat 1673'teki dördüncü temsil sırasında sahnede fenalaşıp düştü. Verem hastası olan yazar kanlı öksürük krizini atlattıktan sonra, tüm ısrarlara rağmen rolünü tamamladı. Oyundan birkaç saat sonra evinde yeniden fenalaşan yazar, bu ikinci krizi atlatamayarak vefat etti.
Türkiye'de Ahmet Vefik Paşa’nın 1879’da yaptığı “Meraki” adlı uyarlama yıllarca sahnelendikten sonra eser ilk defa İstanbul Şehir Tiyatrosu'nda 1979 yılında Lütfi Ay'ın çevirisiyle sahnelendi.
Bu oyun başka janrlara da uyarlanmıştır. Bunlardan Charles Gounod tarafından bestelenen Hastalık hastası (Le médecin malgré lui) operası ünlüdür.

Oyundaki Kişiler

  • Argan: Hastalık hastası
  • Béline: Argan'ın ikinci karısı
  • Angélique: Argan'ın büyük kızı, Cléante'ın sevgilisi
  • Louison: Argan'ın küçük kızı; Angélique'in kız kardeşi
  • Béralde: Argan'ın erkek kardeşi
  • Cléante: Angélique'i seven delikanlı
  • Mösyö Diafoirus: Hekim
  • Thomas Diafoirus (oğlu): Angélique'le evlendirilmek isteniyor
  • Mösyö Purgon: Argan'a bakan hekim
  • Mösyö Fleurant: eczacı
  • Mösyö Bonnefoi: noter
  • Toinette: hizmetçi kız
  • Polichinelle: Toinette'i seven alkolik tefeci

Konu özeti

Yaşlı ve zengin Argan, bencil, acımasız, çıkarcı, ikiyüzlü insanlar tarafından kuşatılmıştır; çevresinden dönen işlerin farkına varmayacak kadar saftır. Hasta olmadığı halde, doktoru sürekli olarak muayeneye gelir, türlü türlü ilaçlar yazar. Eczacı da ilaç fiyatlarını kafasına göre yükseltir. Sırf parası, malı mülkü için Argan’la evlenmiş olan ikinci karısı Beline, ona yapmacık bir sevgi, şefkat gösterir, fakat gerçekte kocasının ölmesini ve mirasa konmayı sabırsızlıkla bekler. Argan, içinde bulunduğu güç durumdan erkek kardeşi Beralde ile hizmetçisi Toinette sayesinde kurtulur. Eczacı ve doktor evden kovulduktan sonra Beralde’nin ikiyüzlüğünü ortaya çıkarmak için bir oyun tertiplenir; Argan ölü taklidi yapacaktr. Beralde, kocasının ölümüne sevinip gerçek yüzünü gösterince Argan onu evden kovup mirasından mahrum bırakır.

Kaynakça

  1. ^ Hasan Anamur, Moliere'in Doktorla İmtihanı, Radikal gazetesi, 28.12.2002
  2. Wikipedi Özgür Ansiklopedi 

Mücap Ofluoğlu

 




Mücap Ofluoğlu (d. 4 Kasım 1923, İstanbul - ö. 11 Aralık 2012, İstanbul), tiyatro oyuncusu, seslendirme sanatçısı, film yönetmeni, yazar.
1970'ler başında İstanbul Şehir Tiyatroları'nda canlandırdığı Cyrano de Bergerac'la ün kazanan sanatçı, 1979'da Moliere'in Hastalık Hastası oyununu Türkiye’de ilk kez sahneye koyan kişi oldu.
Bir seslendirme sanatçısı olarak 1960’larda birçok filmde Öztürk Serengil'e ses vermesi ile tanınmıştır.

Hayatı

Gençlik yılları

1923 yılında İstanbul'da doğdu. Kadıköy'de büyüdü; Fenerbahçe Spor Kulübü'nde futbol ve tenis oynadı. Haydarpaşa Lisesi'nden mezun oldu. İki kez konservatuar sınavında başarısız olunca eğitimine Zonguldak Maden Mühendisliği Mektebi'ne devam etti. Dört yıl süren askerlik görevinden sonra Canlı Hayvan Borsası'nda memurluğa başladı.

Tiyatroculuğu

Ofluoğlu, annesinin Muhsin Ertuğrul'a yazdığı bir mektup üzerine  sanat yaşamına İstanbul Belediyesi Şehir Tiyatroları Çocuk Bölümü'nde atıldı. 1946'da Jül Sezar oyunu ile figüran olarak İstanbul Şehir Tiyatroları büyük oyunlarına geçti.
1948 yılında İstanbul Şehir Tiyatroları'ndan İzmir Şehir Tiyatrosu'na geçen sanatçı, 1951'de Muhsin Ertuğrul'un kurduğu Küçük Sahne'nin ilk kadrosuna katıldı.
Küçük Sahne dağıldığında Suzan Ustan ile birlikte İstanbul Oda Tiyatrosu'nu kurarak Barillet- Grady ikilisinin yazdığı iki kişilik Kaktüs Çiçeği oyununu sahneledi. Bu tiyatroda iki yıl boyunca oyuncu ve yönetmen olarak oyunlar sahnelemeye devam etti.
1960’ta Muhsin Ertuğrul'un çağrısı ile yeniden İstanbul Şehir Tiyatrosu'na dönen Ofluoğlu, bu kurumda altı yıl daha görev yaptı. O dönemde birlikte çalıştığı oyuncu Şirin Devrim ile kısa süreli bir evliliğinin ardından 1962'de çevirmen Filiz Karabey ile evlendi
1966’da istifa ederek ayrıldığı İstanbul Şehir Tiyatroları’na 1974 yılında yeniden döndü; Tiyatro oyuncusu olarak şöhretini, Şehir Tiyatrolarında oynadığı Cyrano de Bergerac rolü ile yaptı. Son olarak 1979 yılında Moliere'in Hastalık Hastası adlı oyununu sahneleyen Ofluoğlu, bu oyunu Türkiye'de ilk kez sahneye koyan kişi olarak Türk tiyatro tarihine geçti. 1980’de emekli oldu.
1981'de Küçük Sahne'de Eski Moda Komedya oyununu yönetip oynadı. 1983 yılında Tiyatroda 40. Yıl jübilesini yaptı.

Seslendirme sanatçılığı

Ofluoğlu, oyunculuğun yanı sıra 1940'lı yıllarda İpek Film Stüdyosu'ndan başlayarak, film seslendirmeleri yaptı. 1960'lı yıllarda Öztürk Serengil seslendirmeleri ile ün kazanan sanatçı, daha sonraki yıllarda Serengil'le arasının açılması nedeniyle, onun seslendirmesini yapmayı bıraktı.

Sinema oyunculuğu

Sinema oyunculuğuna 1943 yılında Dertli Pınar filmiyle başladı. Bu ilk filmden sonra aralarında “Vatan İçin” (1951), “Kaldırım Çiçeği”(1953), “Biri ve Diğerleri”(1987)'nin de olduğu otuza yakın filmde rol aldı. Oyuncu, “Kurtuluş” ve “Süper Baba” gibi ünlü televizyon dizilerinde de rol almıştır.

Yazarlığı

Ofluoğlu Sabahattin Ali'nin 25 Kasım 1946 tarihinde yayına başlayan siyasi mizah gazetesi Marko Paşa'nın yazar kadrosunda yer almıştır. 17 Mart 1947 tarihli 16. ve 17.sayılarda (1. seri) Marko Paşa'nın sahibi ve yazı işleri müdürü oldu. Yazarlığı, yaşamının daha sonraki yıllarında çeşitli gazete ve dergide yazarak sürdürdü. Şiir, anı, söyleşi türlerinde dokuz kitabı yayınlandı.

Ölümü

11 Aralık 2012’de İstanbul’da böbrek yetmezliği nedeniyle hayatını kaybetti. Cenazesi Karacaahmet Mezarlığı'na defnedildi.

Ödülleri

Kitapları

  • Fotoğraftaki Çocuk Şiir, Artshop Yayınları,2011,ISBN 978 9989 8778 145
  • Silinmiş Alkışlar İçinde, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları,Haziran 2008 İstanbul,ISBN 978 9944 8834 81
  • Aynada Tiyatro Anıları, Mitos Boyut Yayınları, Mayıs 2006
  • Suya Yazı Yazanlar, Mitos Boyut Yayınları, Kasım 2003, ISBN 978-975-7468-58-5
  • Ağlamakla Gülmek Arasında, Mitos Boyut Yayınları, Ekim 1993, ISBN 978-975-7468-62-2
  • Dünya Bir Sahnedir, Mitos Boyut Yayınları, Sonbahar 1995, 9789758023028
  • Bir Avuç Alkış (Anılar), Mitos Boyut Yayınları, Mart 1996, ISBN 9789755080528
  • Aynadaki Anılar - 2 , Anı,Mektup, Çağdaş Yayınları,1991
  • Mücap Ofluoğlu 40. Sanat Yılı , 87 sayfa,1983 İstanbul

Oynadığı ve yönettiği bazı oyunlar

Filmografisi

  • Kurtuluş- 1994
  • Süper Baba - 1993
  • Hadi Gel Bar - 1992
  • Bir Tren Yolculuğu - 1988
  • Biri Ve Diğerleri - 1987
  • Şahane Kadın - 1961
  • Günahkarlar Cenneti - 1958
  • Son Baskın - 1954
  • Kaldırım Çiçeği - 1953
  • Kırk Gün Kırk Gece - 1953
  • Kanlı Para - 1953
  • İki Kafadar Deliler Pansiyonunda - 1952
  • Kızıltuğ - 1952
  • Edi İle Büdü Tiyatrocu - 1952
  • Yıldırım Beyazıt Ve Timurlenk - 1952
  • Vatan İçin - 1951
  • Dertli Pınar - 1943

Dış bağlantılar

  • IMDb'de Mücap Ofluoğlu
  • Sinema Türk'te Mücap Ofluoğlu

Kaynaklar

  1. ^ a b Doğan Hızlan, Ofluoğlu'nu O Fotoğrafla Hatırlayacağım, Hürriyet Gazetesi, 13.12.2012
  2. ^ a b Yasemin Bay, Tiyatro Şair Ruhlu Aktörünü Kaybetti, Milliyet Gazetesi, 12.12.2012
  3. ^ Radikal Gazetesi, 11.04.2007
  4. Wikipedi özgür Ansiklopedi