Eser, 19. yüzyılın son yıllarında gelişme yolundaki sanayileşmeye çalışan Rusya'da geçmektedir. Rusya'da o dönemde işçi sınıfı ve kapitalist sınıf belirginleşmişti. 1894-1904 yıllarında Çar II. Nikola Rusya'nın tek hakimiydi. Nikola döneminde en ufak bir muhalefet veya farklı görüşlere izin verilmiyordu.
Anton Çehov da bu oyunu II.Nikola baskısı altında yazmak zorunda kaldı. Halkta güven uyandırmayan Çar, toplumdaki huzursuzluğu gidermek ve tepkileri yatıştırmak için reform sözleri verdi. Ancak sözler yerine getirilmedi. Marksizm güçlenirken tiyatroda gerçekçilik etkinleşti ve işçi sınıfı sahnede temsil edilmeye başlandı.
Vişne Bahçesi dünyanın dört bir yanında 1904'ten beri defalarca sergilendi. Anton Çehov 44 yıllık oldukça kısa bir yaşam sürdürmüş olmasına rağmen, Rusya'da toplumsal anlamda önemli ve köklü değişiklikler yaşanan bir dönemde yaşadı. Doğduğunda halkın önemli bir bölümü tarım kölesi olarak çalışmaktaydı. Çehov'un yetişme döneminde ise, sanayi gelişmeye başladı ve kentlerde işçi sınıfı büyürken, tarımsal anlamda derebeyleri varlıklarını yitirmeye başladı. Burjuvazinin demokratik talepleri artmaya başlarken, aristokrasi zorbalaştı ve yazarın ölümünden sonra 1917 Ekim Devrimi gerçekleşti.
Vişne Bahçesi'nde Çehov, Rusya'nın tarihini, basit bir hikâye görünümünde, sıradan insanların hayatlarına yansıttı. Yazar aynı zamanda genel kanının aksine, Vişne bahçesi'ni dramdan ziyade komedi hatta yer yer fars olarak tanımladı.
Başlıca karakterleri
- Lyubov Andreyevna Ranevskaya: Çiftlik Sahibi
- Anya: Lyubov Andreyevna'nın kızı
- Varya:Lyubov Andreyevna'nın evlatlık kızı
- Leonid Andreyeviç Gayev:Lyubov Andreyevna'nın Ağabeyi
- Pyotr Sergeyeviç Trofimov: Üniversite öğrencisi,öğretmen
- Yermolay Alekseyeviç Lopahin:Tüccar
- Boris Borisoviç Simeonov Pişçik:diğer çiftlik sahibi
- Şarlotta İvanovna:Mürebbiye
- Dunyaşa:Hizmetçi
- Firs:Uşak
- Yepihodov
- Yaşa
- Yolcu
Dış bağlantılar
- Vişne Bahçesi'nin metni (Rusça)
- Project Gutenberg, Vişne Bahçesi'nin İngilizce çevirisi (İngilizce)
- Yapıtın, Cumhuriyet Gazetesi Dünya Klasikleri Dizisi'nde yayımlanan baskısının çevrimiçi okunabileceği bağlantı.
0 yorum:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.