Tiyatro yaşamına Robert Kolej’de öğrenciyken başladı. Okulunu bitirdiği 1944 yılında Muhsin Ertuğrul’un gençlerle hazırladığı Othello oyununda sahneye çıktı. 1946 yılında İstanbul Şehir Tiyatroları’na girdi ve Muhsin Ertuğrul ile birlikte çalıştı. Tiyatroyu onun yanında öğrendi, ona olan hayranlığı ölene dek sürdü. “Atatürk’süz bir Türkiye düşünemediğim gibi, Muhsin Ertuğrul’suz bir Türkiye de düşünemiyorum” diyen Tunç Yalman’ın 2000 yılında yayınladığı “Tunç İki Gözüm” adlı eserinde Muhsin Ertuğrul ’dan kendisine gönderilen mektupları okuyucuya sundu. Bu eser, bir anı kitabı olmanın çok ötesinde Türk tiyatrosu adına önemli bir belgedir.
Tunç Yalman tiyatro eğitimini ve bu alanda yüksek lisansını Amerika’da Yale Üniversitesi’nde tamamladı. Milwaukee Repertuar Tiyatrosu’nda yönetmen olarak çalıştı. Daha sonra, Vatan gazetesi’nde üç yıl boyunca Şakir Eczacıbaşı ile birlikte "Sanat Yaprağı"nı çıkarttı.
Rockefeller Vakfı bursu ile Amerika ve Avrupa’nın belli başlı tiyatrolarında incelemeler yaptı. 1957 yılında yönetmen ve oyuncu olarak Dormen Tiyatrosu kadrosuna katıldı. 1959 yılında Fransa’ya giderek reji asistanı oldu. 1960 yılında dönerek Şehir Tiyatrosu’na girdi.
Gerek özel tiyatrolarda gerekse İstanbul Şehir Tiyatrosu’nda çeşitli oyunlar sahneleyen Tunç Yalman 1976-1989 yılları arasında Amerika’da ünlü Carnegie Mellon Üniversitesi’nde Tiyatro Kürsüsünde ders vermeğe başladı. Bu arada, pek çok Fransızca ve İngilizce oyunu da dilimize çevirdi.
Tunç Yalman, oyunculuğunun, yönetmenliğinin ve çevirmenliğinin yanı sıra, uzun yıllar babası Ahmet Emin Yalman’ın sahibi olduğu Vatan Gazetesi’nde yazdığı tiyatro yazıları ve eleştirileriyle de Türk tiyatrosuna önemli katkılarda bulundu.
Yalman, uzun yıllar boyunca Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali’nin Danışma Kurulu’nda da görev yapmıştır.
Yönettiği bazı tiyatro oyunları
- Altı erece Uzak : John Guare - İstanbul Şehir Tiyatrosu - 1992
- Aktör Kean : Raymund Fıtzsımons - İstanbul Şehir Tiyatrosu - 1989
- Aç Sınıfın Laneti : Sam Shepard - İstanbul Şehir Tiyatrosu - 1988
- Vahşi Batı : Sam Shepard - İstanbul Şehir Tiyatrosu - 1986
- Nora (Bir Bebek Evi : Henrik İbsen - İstanbul Şehir Tiyatrosu - 1985
Dış bağlantılar
- IBDB'de Tunç Yalman.
0 yorum:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.