Orontea İtalyan besteci Antonio Cesti tarafından hazırlanmış bir prolog ve üç perdeden oluşan "dramma per musica" janrinda bir opera eseridir. Bu eseri librettosu "Giacinto Andrea Cicognini" ve "Giovanni Filippo Apolloni" tarafından İtalyanca yazılmıştır. Eserin promiyer temsili 19 Şubat 1656'da Innsbruck, Avusturya'da "Hof-Saales Theater"'da yapılmıştır.
Orontea 17. yüzylda en çok sahnelenen opera eserlerinden birisi olmuştu ve içinde bulunan "Intorno all'idol mio", "Addio Corindo" ve "Il mio ben dice ch'io speri" adlı aryalar gayet popüler olarak bilinmekteydi. Bu opera eseri günümüzde nadir olarak yapımlanmaktadır. "Operabase" websitesi istatistiklerine göre bu opera 2005-2010 döneminde yapımlanan operalar listesinde bulunmamaktadır. [1]
Roller
Rol
Ses tipi
Prömiyer, 19 Şubat 1656
(Orkestra şefi: - )
La filosofia (Felsefe)
soprano
Amore (Aşk)
soprano
Orontea, Mısır Kraliçesi
soprano
Alidoro, bir genç ressam
tenor
Antonio Cesti
Silandra, bir yüksek sınıf hayat kadını
soprano
Corindo, bir saraylı
kastrato
Creonte, bir filozof
bas
Aristea, Güya Alidoro'nun annesi
kontralto
Giacinta, erkek erkek kıyafeti giymiş bir kadın
soprano
Gelone, soytarı
bas
Tibrino, bir genç
soprano
Konu özeti
Mekan:Mısır sarayı Zaman:Antik Mısır
Prolog
Felsefe ve Aşk insanoğlu yaşamı üzerinde hangisinin daha önemli olduğunu tartışırlar. Çok ciddi bir felsefe konusuna eğilmektedirler ve çok kesin ama gülünç ifadeler kullanırlar.
I. Perde
Mısır Kraliçesi Orontea, başdanışmanı olan Creonte'nin evlenmesi için verdiği tavsiyelere rağmen, aşk ve evlilikten elini eteğini çekmek üzere yemin vermiştir. Annesi olduğunu bildiren Aristea ile birlikte bir genç ressam olan Alidoro kendine tuzak kurmuş olan eşkiyalardan kaçarak saraya sığınır. Alidora Fenike Kraliçesi Arnea'nin sarayından kaçması gerektiğini bildirip, nasıl kaçtığını ayrıntıları ile anlatır. Kraliçe Orontea verdiği yemine uymayarak Alidoro'ya aşık olur. Bu sırada bir yüksek sınıf hayat kadını olan Silandra da Alidoro'ya aşık olmuştur.
II. Perde
"İsmoro" adlı bir genç erkek kıyafetinde olarak kraliçenin sarayına gelen gerçekten Giacinta adında kadın Alidoro'ya tuzak kuran eşkiyaların reisi olduğunu itiraf eder. Bu tuzağı Fenike Kraliçe'sinin Alidoro'nun öldürülmesi hakkında verdiği emir ile kurduğunu da açıklar. Kraliçe Orontea buna çok kizar ve Giacinta'yi nerede ise bir kılıç darbesi ile öldürmekten kendini güç tuttuğu anlaşılır. Creonte kraliçesinin Alidoro'ya aşık olduğunu hemen anlar ve ona böyle bir asil olmayan alelalde kişi ile hayatını birleştirmekten sakınmayı tavsiye eder. Güya Alidoro'nun annesi olan Aristea "İsmero"'ya aşık olur. Bu arada Alidoro odasında Silandra'nın bir nü resmini yapmaya başlamıştır. Silandra bu resim için poz vermekte iken kraliçe Alidoro'nun odasına gelir; ama sevdiği ressamı çıplak Silandra ile görünce kıskançlıktan çok kızıp bayılır. Ama sonra Orontea buna pişman olur; ona olan aşkını itiraf eden bir mektup gonderip Alidoro'ya tacını vermeyi istediğini bildirir.
III. Perde
Creonte Orontea'yı Alidoro'yu bırakmaya zorlamaktadır. Alidoro'nun eşyaları arasında bir kraliyet madalyonu bulunmuştur ve Creonte bunu Alidoro'nun hırsızlıkla eline geçirdiğini kabul etmiştir. Fakat Alidoro'nun annesi olarak görünen Aristea bu madalyonun nasıl olarak Alidora'nun eline geçtiğini ifşa eder. Bu ifşaatla Alidoro'nun Fenike Kralı'nın uzun bir zaman önce kaybolmuş Florindo adlı bir küçük erkek çocuğu olduğunu bildirir. Alidora, yani Fenike Prensi Florindo, küçük bir ocuk iken Aristea'nin kocasının liderliğinde bulunan bir korsan grubu tarafından kaçırılmıştır. Korsan reisi bu genç çocuğu, kendi oğlu imiş gibi yetiștirmek üzere karısı Aristea'ya vermistir. Bulunan kraliyet madalyonu Florindo'nun, yani Alidoro'nun, asil doğumunu isbat etmektedir. Alidoro'nun asil olduğu böylece anlaşılınca kraliçe Orontea'nin onunla evlenmesine hiçbir engel
kalmamıştır
0 yorum:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.