30 Ocak 2015 Cuma

Antalya Altın Portakal Film Testivali

 



Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali, 1964 yılından bu yana Antalya'da düzenlenen Türkiye'nin en önemli film festivalidir. Festival, Antalya Büyükşehir Belediyesi (ABB) ve Antalya Kültür Sanat Vakfı (AKSAV) tarafından her yılın sonbahar mevsiminde Antalya Kültür Merkezi (AKM) ve Cam Piramit’te gerçekleştirilmektedir.
Antalya Altın Portakal Film Festivali, Avrupa ve Asya'nın en köklü film festivallerinden biri, Türkiye'nin ise en eski ve uzun soluklu film festivalidir. Festival, 2005 yılından bu yana Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali adıyla gerçekleşmekte; festival programı içinde uluslararası yarışma bölümü de yer almaktadır.

Tarihçe

Antalya’da yıllar boyu düzenlenen pek çok etkinliğin temeli 1950'de Aspendos Tiyatrosu'nda atılmıştır. Serik ilçesi Belkıs köyündeki Roma dönemine ait Aspendos Tiyatrosu’nun harabe olmaktan kurtulması ise Gazi Mustafa Kemal’in 9 Mart 1930’da tiyatroyu ziyareti sırasında söylediği Bu tiyatroyu onarınız ama, kapısına kilit vurmayınız. Burada temsiller veriniz, güreşler düzenleyiniz. sözlerinden dolayıdır. Bu ziyaretten iki yıl sonra 1932 yılında Belkıs Harabeleri olarak anılan Aspendos Tiyatrosu kısmen onarılmış ve tiyatroda gelirleri Kızılay'a aktarılacak bir güreş karşılaşmaları düzenlemiştir. Bu tarihten sonra Aspendos’ta okul, halk evi gibi kurumlar yararına güreş düzenlemek gelenek haline gelmiştir.

Antalya'daki ilk kültürel etkinlikler Aspendos Tiyatrosu'nda yapıldı.

1950 yılına geldiğimizde tiyatroda düzenlenen Belkıs Güreşleri, Antalya'daki düzenli ve kalabalık kitlelere hitap eden etkinliklerin başlangıcıdır. 1950-1953 yılları arasında düzenlenen bu güreşlerin amacı ise eğlence kadar o dönemdeki siyasi yapıdır. 1950 seçimleri öncesi tüm ülkede olduğu gibi iktidar partisi Cumhuriyet Halk Partisi ile muhalefet partisi Demokrat Parti’nin siyasi rekabeti Aspendos’a da taşınır.
1950-53 yılları arasında yapılan güreşlere 1954-1958 yıllarında milletvekili seçimleri, Aspendos'un onarıma alınması gerekliliği ve katılımcılara kalacak yer ayarlanamaması nedeniyle yapılamadı.

Antalya Festivalleri

Antalya halkının da ilgisini çeken 1950-1953 dönemi festivalleri 4 yıllık aranın ardından 1959 yılında Antalya Festivali adı altında düzenlenir. Festival sadece adını değiştirmekle kalmaz, düzenlenme biçimi de değişir. 1 Mayıs 1959'da başlayan festival 3 gün sürer. Festival için Antalya Belediyesi bir komite kurar. Önceki yıllarda CHP-DP çekişmesine sahne olan festivalde bu kez iki partinin de il temsilcileri, Antalya'yı Tanıtma ve Turizm Derneği başkanı ve Antalya Borsa ve Ticaret Odası başkanıyla festivalin düzenlenmesinde beraber görev alırlar.
Festivalden önce PTT tarafından iki valörden ibaret Aspendos pulları satışa çıkarılır.Antalya Belediyesi de festival için seferberlik ilan ederek 30 Nisan gününü temizlik günü ilan ederek, Antalyalılardan şehrin temizliği konusunda duyarlı davranmalarını istedi.^
Daha önceki festivallerin en büyük ilgi çeken bölümü olan yağlı güreşlere ilaveten Ankara, Eskişehir, Denizli ve Antalya Esnaf Spor kulüplerinin serbest güreş takımları festival için davet edildi. İlk günkü güreşler Antalya Atatürk Stadyumu'nda yapıldı. Serbest güreşlerin finalleri de yağlı güreş müsabakaları ile birlikte Aspendos’ta düzenlendi.^
Bu festivalde daha sonraki yıllarda geleneksel hale gelecek olan ilkler yaşanmıştır. Antalya’yı Tanıtma ve Turizm Derneği festivalle ilgili bir basın toplantısı düzenleyerek festival programı açıkladı. Ayrıca Altın Portakal Festivali'nde geleneksel olarak düzenlenen festival korteji, festivalin ilk günü Cumhuriyet Meydanı’nda mehter takımı, Isparta tümen bandosu, güreşçiler, itfaiye teşkilatı, okul öğrencileri ve meslek teşekkülleri ile yapıldı. Böylece festival tarihinin ilk korteji gerçekleşmiş oldu.^
1960 yılında Antalya Festivali'ni Antalya Belediyesi düzenlemek için film yönetmeni ve belediye başkanı Ömer Eken’in yakın arkadaşı Behlül Dal’a yetki vermişti. Behlül Dal tarafından yapılan avam projeye göre festival organizasyonu için 14 komite kurulmuş, 80 kadar insan görevlendirilmişti. Ancak 27 Mayıs günü başlayacak ve üç gün sürmesi öngörülen festival 27 Mayıs sabahı gerçekleştirilen askeri darbe nedeniyle yapılamadı. Yirmi yıl sonra 17. Altın Portakal Film Festivali de yine bir darbe 12 Eylül Darbesi yüzünden yapılamayacaktı.
Bir sene sonra 1961 yılında Antalya Festivali'nin başlangıç tarihi 27 Mayıs'tı. Bu seneki festivalde daha önce festival düzenlemek için kurulan festival komitesi yerini Antalya Festivali Konseyi Vali ve Belediye Başkanlığına bıraktı. Açılış töreni stadyumda yapılan etkinlikler Perge, Aspendos, Side ve Alanya’da da düzenlendi ve 28 Mayıs günü sona erdi.
1962 yılında Antalya Festivali'ne fuar bölümü eklendi. 12-21 Ekim 1962 tarihleri arasında yapılan festivalin açılışı Cumhuriyet Meydanı’nda yapıldı ve bu yıl ki festivale futbol maçları da eklenerek Antalya Festival Kupası düzenlendi. Ayrıca bu sene ilk kez festivalde Türk-Alman Dostluk Derneği'nin girişimiyle Alman Kültür Filmleri ve Amerikan Haberler Servisi film ekibi tarafından park miradorunda ülkelerini tanıtıcı filmler yayınlandı.
1-10 Ekim 1963 tarihinde yapılan festival, geçen yıla benzer bir programla ve Akdeniz Fuarı oluşturma hayaliyle açıldı. Programda Cumhurbaşkanlığı Filarmoni Orkestrası’nın konseri, Devlet Tiyatrosu’nun Orhan Asena’nın Tohum ve Toprak isimli eserini Aspendos Tiyatrosu’ndaki temsili, Shell Şirketi Film Ekibi’nin film gösterimleri vardı. Karaalioğlu Parkı fuar alanında Buket mağazasının pavyonunda gösterilen televizyon Antalyalılar tarafından büyük ilgi gördü.

Altın Portakal Heykelciği


Altın Portakal Festivali düzenlenmeye günler kala Antalya'nın pek çok yerine festival ödülü olan Venüs Heykeli'nin daha büyük bir şekli yerleştirilir.

Altın Portakal Heykelciği ya da Venüs Heykeli 2005 yılına kadar Altın Portakal ödülü olarak verilmiştir. 2005-2008 yıllarında ödülün şekli değiştirilmiştir. 2009'daki festivalden bu yana yeniden Venüs heykeli ödül olarak verilmeye başlanmıştır. Altın renginde olan heykelcik sol elinde portakal tutan bir kadın biçiminde tasarlanmıştır.

Jüri

Altın Portakal jürileri festival yürütme kurulu tarafından belirlenir; Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması jürisi en az 7 kişiden; Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması jürisi en az 5 kişiden oluşur.

Tören

Festival, 1989-1994 yılları arasında, Belediye Meclis Üyeleri, turizm kuruluşları ve Antalya Ticaret Odası temsilcilerinden oluşan Festival Yürütme Kurulu adlı platform tarafından organize edilir. Festival organizasyonu, 1995 yılından itibaren, Antalya Büyükşehir Belediyesi önderliğinde "Altın Portakal Kültür ve Sanat Vakfı" adıyla kurulan Eylül 2002´den sonra Antalya Kültür Sanat Vakfı adıyla hizmet veren AKSAV tarafından yürütülmektedir. Vakfın Kurucular Kurulu, Antalya´nın iş, politika, medya ve kültür-sanat alanında tanınmış birçok isminin de aralarında bulunduğu 116 kişiden oluşmaktadır. Ulusalda elde ettiği deneyim ve başarıyı, 2005 yılından itibaren uluslararası platforma taşıyarak büyük bir sinema etkinliği haline gelen Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali, Antalya´yı ve Türk sinemasını kucaklarken, dünya sinema platformunda iddialı bir film festivali olma yolunda sağlam adımlarla ilerlemektedir.

Ödüller

Altın Portakal Film Festvalinde üç ana dalda ödüller verilmektedir. Ulusal ve Uluslararası Yarışma´nın yanı sıra, Ulusal Belgesel Film Yarışması ve Ulusal Kısa Film Yarışması da yer almaktadır. Festivalimizde ayrıca, başta Asya ve Avrupa sineması olmak üzere, dünya sinemasının önemli ve saygın isimlerinin filmleri de sinemaseverlerle buluşmaktadır.

Ulusal Uzun Metrajlı Film Yarışması

Para ödülü yalnızca büyük kategorilerde verilirken para ödülüne ek olarak bazı dallarda ödül olarak Venüs heykelciği verilir.
  • En İyi Film: 400.000 TL
  • En İyi Yönetmen: 55.000 TL
  • En İyi Senaryo: 35.000 TL
  • En İyi Görüntü Yönetmeni: 30.000 TL
  • En İyi Müzik: 30.000 TL
  • En İyi Kadın Oyuncu
  • En İyi Erkek Oyuncu
  • En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu
  • En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu
  • En İyi Kurgu
  • En İyi Sanat Yönetmeni
  • Altın Portakal En İyi İlk Film Ödülü: 55.000 TL
  • Antalya Teşvik Ödülü: 70.000 TL 
Jüri Özel Ödülleri
  • Dr. Avni Tolunay Jüri Özel Ödülü:
  • Behlül Dal Jüri Özel Ödülü:
Ulusal Belgesel Film Yarışması
  • En İyi Belgesel Film: 15.000 TL
  • En İyi İlk Belgesel: 5.000 TL
Ulusal Kısa Film Yarışması
  • En İyi Kısa Film: 10.000 TL
Halkın Portakalı
  • Birincilik Ödülü: 30.000 TL
  • İkincilik Ödülü: 20.000 TL
  • Üçüncülük Ödülü: 10.000 TL
Dr. Avni Tolunay Jüri Özel Ödülü: Ses Tasarımı, Özel Efekt, Kostüm, Makyaj tasarımı v.b. teknik dallardan birinde kullanılabilir.
Behlül Dal Jüri Özel Ödülü herhangi bir dalda genç bir yetenek (yönetmen, oyuncu, senaryo yazarı, görüntü yönetmeni, besteci) için kullanılır.

Ödül törenleri

FestivalTarihEn İyi Film ÖdülüKapanış töreni
sunucuları
Tören alanı
1. Altın Portakal Film Festivali1-10 Ekim 1964Gurbet Kuşları
2. Altın Portakal Film Festivali25 Mayıs-10 Haziran 1965Aşk ve Kin
3. Altın Portakal Film Festivali24 Mayıs-5 Haziran 1966Bozuk DüzenAntalya Şehir Kulübü
4. Altın Portakal Film Festivali25 Mayıs-5 Haziran 1967Zalimler (Dram)
Bir Millet Uyanıyor (Tarihi)
Güzel Bir Gün İçin (Komedi)
5. Altın Portakal Film Festivali5-15 Haziran 1968İnce Cumali
6. Altın Portakal Film Festivali25 Mayıs-5 Haziran 1969Seçilmedi
7. Altın Portakal Film Festivali25 Mayıs-5 Haziran 1970Bir Çirkin Adam
8. Altın Portakal Film Festivali1-8 Haziran 1971Ankara Ekspresi
9. Altın Portakal Film Festivali1-11 Haziran 1972Zulüm
10. Altın Portakal Film Festivali1-10 Haziran 1973Hayat Mı Bu
11. Altın Portakal Film Festivali1-10 Eylül 1974DüğünAspendos Tiyatrosu
12. Altın Portakal Film Festivali27 Ağustos-5 Eylül 1975EndişeAspendos Tiyatrosu
13. Altın Portakal Film Festivali18-26 Haziran 1976Deli Yusuf
14. Altın Portakal Film Festivali1-8 Temmuz 1977Kara Çarşaflı Gelin
15. Altın Portakal Film Festivali1-8 Temmuz 1978Çöpçüler Kralı
16. Altın Portakal Film FestivaliDüzenlenmediDemiryol & Yusuf ile Kenan
17. Altın Portakal Film FestivaliDüzenlenmediSürü
18. Altın Portakal Film Festivali25 Eylül-4 Ekim 1981SeçilmediAntalya Atatürk Stadyumu
19. Altın Portakal Film FestivaliEkim 1982Çirkinler de Sever
20. Altın Portakal Film Festivali1-9 Ekim 1983Faize Hücum
21. Altın Portakal Film Festivali22-29 Eylül 1984Bir Yudum SevgiAntalya Atatürk Stadyumu
22. Altın Portakal Film Festivali22-29 Eylül 1985Dul Bir Kadın
23. Altın Portakal Film Festivali22-29 Ekim 1986Aaahh Belinda
24. Altın Portakal Film Festivali2-9 Ekim 1987Muhsin Bey
25. Altın Portakal Film Festivali15-22 Ekim 1988Gece YolculuğuBeldibi Champion Tatil Köyü
26. Altın Portakal Film FestivaliEkim 1989Uçurtmayı Vurmasınlar
27. Altın Portakal Film Festivali24-29 Eylül 1990Karılar KoğuşuAntalya Atatürk Stadyumu
28. Altın Portakal Film FestivaliKasım 1991Gizli YüzAntalya Dedeman Oteli
29. Altın Portakal Film FestivaliEkim 1992Cazibe Hanımın Gündüz Düşleri
30. Altın Portakal Film Festivali17-20 Ekim 1993Mavi Sürgün
31. Altın Portakal Film Festivali1-5 Ekim 1994Yengeç SepetiKorhan AbayAntalya Sera Otel
32. Altın Portakal Film Festivali1-5 Ekim 1995BöcekAspendos Tiyatrosu
33. Altın Portakal Film Festivali1-5 Ekim 1996Tabutta RövaşataAntalya Kültür Merkezi
34. Altın Portakal Film Festivali1-5 Ekim 1997HamamÖzlem Savaş & Tarık TarcanCam Piramit Sabancı Kongre ve Fuar Merkezi
35. Altın Portakal Film Festivali1-5 Ekim 1998YaraSuna Yıldızoğlu & Ömer ÖnderHasan Subaşı Kültür Parkı
36. Altın Portakal Film Festivali1-5 Ekim 1999Salkım Hanımın TaneleriBerna Laçin & Beyazıt ÖztürkAspendos Tiyatrosu
37. Altın Portakal Film Festivali1-5 Ekim 2000Güle GüleBerhan ŞimşekAspendos Tiyatrosu
38. Altın Portakal Film Festivali1-5 Ekim 2001Büyük Adam Küçük AşkAyşe Tolga & Cem DavranCam Piramit Sabancı Kongre ve Fuar Merkezi
39. Altın Portakal Film Festivali1-5 Ekim 2002UzakCam Piramit Sabancı Kongre ve Fuar Merkezi
40. Altın Portakal Film Festivali1-5 Ekim 2003KarşılaşmaAçelya Akkoyun & Nail KırmızıgülCam Piramit Sabancı Kongre ve Fuar Merkezi
41. Altın Portakal Film Festivali3-10 Ekim 2004Yazı TuraDemet Akbağ & Haluk BilginerCam Piramit Sabancı Kongre ve Fuar Merkezi
42. Altın Portakal Film Festivali24 Eylül-1 Ekim 2005TürevŞebnem Dönmez & Korhan AbayAspendos Tiyatrosu
43. Altın Portakal Film Festivali16-23 Eylül 2006KaderÖzgü Namal & Halit ErgençCam Piramit Sabancı Kongre ve Fuar Merkezi
44. Altın Portakal Film Festivali19-28 Ekim 2007YumurtaMeltem Cumbul & Halit ErgençCam Piramit Sabancı Kongre ve Fuar Merkezi
45. Altın Portakal Film Festivali10-19 Ekim 2008Pazar - Bir Ticaret MasalıCeyda Düvenci & Levent ÜzümcüKonyaaltı Açıkhava Tiyatrosu
46. Altın Portakal Film Festivali10-17 Ekim 2009Bornova Bornova & KosmosBurcu KaraCam Piramit Sabancı Kongre ve Fuar Merkezi
47. Altın Portakal Film Festivali9-14 Ekim 2010ÇoğunlukEbru Akel & Engin AltanCam Piramit Sabancı Kongre ve Fuar Merkezi
48. Altın Portakal Film Festivali8-14 Ekim 2011Güzel Günler GöreceğizBerna Laçin & Ufuk ÖzkanCam Piramit Sabancı Kongre ve Fuar Merkezi
49. Altın Portakal Film Festivali6-12 Ekim 2012Güzelliğin On Par’etmezAli SunalCam Piramit Sabancı Kongre ve Fuar Merkezi
50. Altın Portakal Film Festivali4-11 Ekim 2013Cennetten Kovulmak & KusursuzlarÖzge Özder & Murat HanCam Piramit Sabancı Kongre ve Fuar Merkezi
51. Altın Portakal Film Festivali10-18 Ekim 2014KuzuKorhan AbayAntalya EXPO Center


KAYNAK:http://tr.wikipedia.org/wiki/Alt%C4%B1n_Portakal_Film_Festivali





























































































































































































































































































0 yorum:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.