26 Haziran 2015 Cuma

Kar Beyaz(Film)

 

Kar Beyaz, 2011 yılında gösterime giren Selim Güneş'in yönetmenliğini üstlendiği Türk filmi.
Sabahattin Ali'nin "Ayran" adlı öyküsünden yola çıkarak, yönetmen Selim Güneş tarafından senaryosu yazılmıştır. Filmde, bir köyde kardeşlerini doyurabilmek için kar-kış demeden ayran satan küçük Hasan’ın bir günlük hikayesi anlatılmaktadır.


Ödülleri

  • Uluslararası Ödüller:
    • 9. Almaata Uluslararası Film Festivali "Grand Prix Ödülü",
    • 15. Sofya Uluslararası Film Festivali "Jüri Özel Ödülü"
  • Ulusal Ödüller:
    • 44. Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) Ödülleri "En İyi Film Müziği Ödülü – Mircan",
    • 22. Ankara Uluslararası Film Festivali "Mahmut Tali Öngören Özel Ödülü", "Umut Veren Senaryo Yazarı Ödülü – Selim Güneş" "En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Ödülü – Sinem İslamoğlu"
    • 47. Antalya Altın Portakal Film Festivali, "En İyi Film Müziği Ödülü – Mircan"
  • Uluslararası Festival Gösterimleri:
    • 46. Chicago Film Festivali "Dünya Sineması",
    • 33. Moskova Uluslararası Film Festivali "Dünya Sineması"

Oyuncular

  • Hakan Korkmaz, (Hasan)
  • Sinem İslamoğlu, (Anne)
  • Gürsan Piri Onurlu, (Baba)
  • Kaya Akkaya,
  • Ziver Armağan Açıl,
  • Ruhan Odabaş,
  • Sinan Koçal

Kerim Tekin

 

Kerim Tekin (18 Nisan 1975 - 27 Haziran 1998), Türk şarkıcı, söz yazarı ve oyuncu. Erzincan'da doğdu, lise yıllarında müziğe ilgisi başladı ve gece kulüplerinde şarkı söylemeye başladı. Aynı zamanda da futbol oynuyordu müzik daha ağır basınca futbolu bıraktı ve tamamen müziğe yöneldi. Şan dersleri ve gitar eğitimi de almaya başladı. Gece kulübünde şarkı söylerken menajer "Halis Bütünley" tarafından keşfedildi ve albüm teklifi aldı. Teklifi kabul ettikten sonra 1994 yılında S ve Raks Müzik ile ilk albümü için anlaşma imzaladı.
1995 yılının son ayında ilk stüdyo albümü Kara Gözlüm'ü piyasaya sürdü. Albümdeki "Cici Baba" şarkısı ile bir anda büyük bir çıkış yaptı. Ardından albümle aynı adı taşıyan "Kara Gözlüm" adlı slow şarkı ile büyük beğeni topladı ve dikkatleri üzerine çekmeyi başardı. 1996 yılında MirasyedilerKar Beyaz adlı şarkısıyla çıkış yaptı ve şarkı büyük bir kitlelerce sevildi ve Türk müzik tarihinin en iyi şarkılarından birisi haline geldi. İkinci hit şarkısı albümle aynı adı taşıyan Haykırsam Dünyaya yayınlandığında ise yine büyük bir beğeni gördü. Son olarak oynadığı ilk film olan Yaz Aşkım'ın çekimleri sırasında klibi çekilmiş olan Akşamlar adlı şarkıya klip çekilmiştir ve diğer iki şarkı gibi yine büyük beğeni almıştır. Albümün bu başarısından sonra, Kerim Teki Kral TV Video Müzik Ödülleri'nde en iyi erkek şarkıcı kategorisinde yer almıştır. 27 Haziran, 1998'de Afyon'da verdiği bir konser dönüşü Sandıklı'da geçirdiği bir trafik kazası sonucu ölmüştür. Ardından, Zincirlikuyu Mezarlığı'na defnedilmiştir. Bu kadar kısa müzik yaşamında büyük bir kitleye ulaştığından dolayı Türkiye'nin en iyilerinden birisi olmuştur
adlı bir dizi de oynayarak oyunculuk kariyerini başlattı. Ardından, 1997 yılında ikinci stüdyo albümü Haykırsam Dünyaya'yı çıkardı. Uzun saçlı, kirli sakallı tarzı ile görenleri şaşırttı ve bir anda genç kızların sevgilisi haline geldi.

Hayatı

Kerim Tekin, 18 Nisan 1975 tarihinde Erzincan’da dünyaya geldi. İlk Okulu Kültür Kolejinde Başlayıp Mevlana ilk öğretim okulunda bitirdi bu yıllarda Şan ve Gitar dersleri aldı Lise Yıllarında Amtör bir futbol takımında oynayıp hemde gece külüp'lerin de şarkı söyleme başladı ve bir dönem sonra müzik ağır basınca futbolu bırakıp müzikte ilermeyi seçti Gece külübünde şarkı söylerken Halis bütünley tarafında keşfedildi, Halis Bütünley menajerliği altında 1994 yılında S Müzik’le anlaşarak profesyonel bir ekiple ilk albümünün hazırlıklarına başladı.

Müzik kariyeri

1994 yılında S Müzik’le anlaşarak profesyonel bir ekiple ilk albümünün hazırlıklarına başladı. Kara Gözlüm adını taşıyan ilk albümü 1995 yılında müzik marketlerde yerini aldı. Prodüktörlüğünü Halis Bütünley’in yaptığı albümde on şarkı yer aldı. Müzikseverlerin Kerim Tekin’le tanışması ise söz ve müziği Kenan-Ozan Doğulu kardeşlere ait olan “Cici Baba”yla oldu. Albümde Türk pop müziğinin seçkin isimleri Ozan Doğulu, Kenan Doğulu, Garo Mafyan, Zeynep Talu Kurşuncu, İlhan Şeşen, Yusuf Bütünley, Saro Secikyan, Febio Taşel gibi besteci ve söz yazarlarıyla çalıştı.
Albümün hazırlıklarına 1994 senesinin yaz aylarında başlanır, Albümün yapımcısı aynı zamanda sanatçının menajeri "Halis Bütünley"'dir. Albüm 1995 yılının başlarında tamamlanır ve aynı yılın Şubat ayının üçünde Türkiye'de yayınlanmıştır. Albüm Raks Müzik ve S Müzik etiketiyle satışa sunulmuştur. Albümün ilk çıkış şarkısı sanatçının destekçisi olan Kenan ve Ozan Doğulu kardeşlerin birlikte yazdığı Cici Baba'dır. Şarkının klibini Sylvester Lolov çekmiştir, ve albüm yayınlandıktan tam iki ay sonra 6 Nisan, 1995 tarihinle Cici Baba klibi yayınlandı. Şarkı çıktığı dönemde büyük bir yankı uyandırdı. Tekin'in çocuksu görünümü deri ceketli ve kısa saçları ile daha genç yaşta müziğe profesyonel müzik yaşamına atılmıştır. Daha sonra 1996 yılının başlarında yayınlanmış İlhan Şeşen'in söz yazıp müziğini bestelediği albüm ile aynı adı taşıyan Kara Gözlüm adlı slow şarkı büyük bir başarı elde etmiştir, şarkıya birçok cover yapılmıştır. Daha ilk albümüyle birçok show programına konuk olmuş, dergilere kapak olmuş ve büyük bir başarı elde etmiştir. 1996 yılında aynı zamanda Show TV'de yayınlanan Mirasyediler adlı bir dizi de oynayarak oyunculuğu da adım atmıştır.
1997 yılına gelindiğinde yine menajeri "Halis Bütünley" yapımcılığında ikinci ve yeni albümünün çalışmalarına başlamış ve aynı yılın ağustos ayında albümü yayınlamıştır. Albüm ilk albümde olduğu gibi Raks ve S Müzik etiketiyle piyasaya sürülmüştür. Albümün kapağında uzun saçlı ve kirli sakallı yeni haliyle dikkat çekmiştir. Aynı yılın Eylül ayında Kar Beyaz adlı ilk slow şarkısına klip çekmiştir ve şarkı büyük bir yankı uyandırmıştır. Şarkıya birçok cover yapılmış, listelere ilk 10 numaradan girmiştir. Daha sonra ikinci hit şarkısı albümle aynı ismi taşıyan Haykırsam Dünyaya adlı şarkısını 1998 yılının şubat ayında Hakan Yonat yönetmenliğinde klip çekmiştir. ve Şarkı ilk hit gibi büyük çok büyük ilgi görmüştür. Şarkıya daha sonra çok cover yapılmıştır. Albümden son olarak çıkan hit şarkı Akşamlar'ın klibi Yaz Aşkım adlı Kerim Tekin'in yayınlanan tek filminin çekimleri sırasında çekilmiştir ve filmden alınmış görüntülerle tamamlanmıştır. Şarkı büyük bir ilgi görmüştür.

1992-1994: Müzik ve Gece Klüpleri

1992 yılında müzik tutkusu yüzünden gitar ve şan eğitimininde etkisiyle futbolu bırakma kararı alarak, futbol takımından ayrılır ve müzik yaşamına başlar. Gece klüplerinde ve bar'larda amatör olarak gitar çalar ve şarkı söyler, aynı zamanda kendi şarkılar'ınıda yazmaya başlar.
Bir gece kulübün'de çalarkan menajer olan Halis Bütünley tarafından çok beğenilir ve o esnada keşfedilir. daha sonra S Müzik ve Raks Müzik ile bir anlaşma imzalayarak profesyonel müzik hayatına atılmak için çalışmalara başlar.

1995-1996: Kara Gözlüm

1995 Şubat'ında ilk albümü Kara Gözlüm'ü çıkardı. albümdeki Kenan ve Ozan Doğulu kardeşlerin söz ve müziğini yazdığı klibini Sylvester Lolov'un yönettiği Cici Baba adlı şarkısıyla çıkış yapmış ve tüm herkesin ilgisini çekmiştir. Kısa saçları, deri ceketli halleriyle ilk zamanlarında daha çocuksu ve şirin yapısıyla müzik dünyasına ilk albümüyle adım atmış oldu. toplam 10 şarkı olan albümde, Ozan Doğulu), Kenan Doğulu, Garo Mafyan, Ozan Çolakoğlu, Zeynep Talu, Şehrazat, İlhan Şeşen, Ahmet Kaya, Saro Secikyan ve Febio Taşel gibi isimlerle çalışmıştır.
Türkiye'nin birçok yerinde konser vermeye başlayan Kerim Tekin, İlhan Şeşen'in söz ve müziğini bestelediği Kara Gözlüm adlı albümle aynı adı taşıyan şarkıya ikinci klibini çekti ve şarkı çıktığı anda müzik listelerine girdi. aynı zamanda birçok program teklifi almaya başlamış o dönemde 7'den 77'ye, Huysuz Show ve Erol Evgin Show gibi birçok show programına katılmıştır. Mirasyediler adlı Show TV'de yayımlanan televizyon dizisiyle birlikte oyunculuk kariyerine de başlamıştır.

1997-1998: Haykırsam Dünyaya ve Filmler

1997 yılında ikinci albümü Haykırsam Dünyaya'yı Raks Müzik ve S Müzik müzik etiketiyle piyasaya sundu. bu albümün prodüktörlüğünü diğer albümdeki gibi menajeri Halis Bütünley üstlendi. tarzını değiştiren uzun saçları, kirli sakalı, küpesi ve giyimiyle kendini tamamen baştan yaratmış ve genç kızların sevgilisi olmuştu, albüm 11 şarkıdan oluşuyordu, söz ve müziğini Tayfun Duygulu'nu yazdığı Kar Beyaz adlı şarkıyla klip çekmiş ve bu şarkıyla çıkış yapmıştır. şarkı çıkış yapar yapmaz müzik listelerine zirveye çıkmıştır Kar Beyaz'dır ölüm ellerinden gülüm, daha sonra ikinci klip şarkısı albümle aynı adı taşıyan Haykırsam Dünyaya adlı şarkı müzik listelerine hızlı bir giriş yapmış ve dilden dile dolanmıştır, bu gibi şarkılarla ve yeni tarzıyla halkın ilgisini çekmiş ve bunun yarı sıra magazin dergileri ve Bizim Michael, Çat Kapı, Şahane Pazar, Seç Bakalım ve 7'den 77'ye gibi birçok programa katılmış, röportajlar vermiştir.
Albümde, Şehrazat, Fedon, Hakan Demir, İskender Paydaş, Tayfun Duygulu, Ozan Doğulu, Kenan Doğulu, Zeynep Türkeş, Emre Irmak, Volga Tamöz, Yuri Ryadchenko, Feyyaz Kuruş, Kemal Albayrak , Yusuf Bütünley ve Cenk Bütünley gibi isimlerle çalışmış ve 1998 yılında Kral TV Video Müzik Ödülleri'ne En iyi erkek sanatçı ödülü dalında aday gösterildi. aynı zamanda şarkıcı Zerrin Özel ile aşk yaşadığı iddiaları magazin dünyasına yansıd aynı yıl içinde yurt içinde ve yurt dışında binlerce insana konser vermiş ve başrollerini Meral Konrat ile birlikte paylaşacağı Yaz Aşkım adlı TV filminin çekimlerine başlamıştır. filmde "Kerim" adında bir üniversite öğrencisi ve araba yarışçısı'nı canlandırmış ve filmin başrolünde oynamıştır. filmin yönetmeni olan Cem Akyoldaş, Tekin'in üçüncü klip şarkısı olan Akşamlar'a klip çekmek için kolları sıvamış, klibi çekmiştir ve klibi filmden alınan görüntülerle tamamlamıştır. Mayıs ayında yayımlanan klip sanatçının ölümü üzerinde haziran ayında tekrar yayımlanmış ve kibin sonuna "Seni Asla Unutmayacağız" diye bir yazı yerleştirilmiştir. 1 milyon'u geçen albüm satışıyla 90'lı damgasını vuran sanatçılar arasına girmiştir. 1998 yılının ortalarında Kar Beyaz adlı filmin çekimleri için hazırlanmıştır. ve aynı zamanda daha adı belli olmayan bir filmin çekimlerine giden Tekin, "Kar Beyaz"'ın çekimleri devam ederken gittiği 27 Haziran Afyon Termal konserinden İstanbul'a dönerken Halis Bütünley ile birlikte geçirdiği kazada yaşamını yitirmiştir, ve her iki filmde yarıda kaldığı için yayımlanmamıştır. ölümü tüm müzik dünyasını yasa boğmuş ve Türk pop müziği'nin hızla yükselen isimlerinden biri görülen Tekin'in cenzasi Türkiye'nin en kalabalık sanatçı cenzalerinden biri olmuştur. ölümünden sonra albüm satışları 1 buçuk milyon'u geçmiştir, ve ölümünden sonra şarkıları birçok sanatçı tarafından coverlanmıştır, 2012 yılında İskender Paydaş'ın Zamansız Şarkılar albümünde Kar Beyaz adlı şarkısının İrem Candar'la birlikte olan düeti yayımlanmıştır.

Oyunculuk kariyeri

Kerim Tekin'e birçok oyunculuk teklifi geldi, ilk olarak 1996 yılında Mirasyediler adlı Show TV dizisinde rol aldı. Daha sonra Meral Konrat ile birlikte başrolünü oynadığı Yaz Aşkım adlı bir TV Filmi'nde "Kerim" adlı karakteri canlandırdı. Hit şarkısı Kar Beyaz ismi ile aynı adı taşıyan Filmde ise "Gazeteci Kemal" karakterini Başarı ile canlandırdı, fakat film Kerim Tekin'in ölümü üzerine yayımlanmadı, Karbeyaz filminin çekimleri sırasında bir başka film için setlere giden Tekin'in bir filmi daha vardır ama filmin daha adı bile belli olmadan Kerim Tekin yaşamını kaybetmiştir.

Ölümü

Kerim Tekin, her sene düzenlenen ve 1998 yılında Afyon, Sandıklı Termal '98 konserine gidecek olan sanatçılar arasında yerini aldı. 26 Haziran akşamı büyük bir ilgi ile beklenen konserine çıktı, konserde şarkılarını söyledi ve daha sonra sahne arkasına gitti. Tüm sanatçılar sahne arkasında öylece beklerken Tekin, acele ile en yakın arkadaşlarından birisinin düğünü olduğunu söyleyerek röportaj'dan hemen sonra konserden en yakın arkadaşının düğününe gitmek için menajeri Halis Bütünley ile birlikte kiraladığı bir araba ile yola çıkmıştır. Direksiyon koltuğunda Kerim Tekin geçmiştir, saatler gece 24:00 gösterdikten 15 veya 20 dakika sonra Tekin mıcır çalışması olan bir yolda karşıdan gelen bir süt tankeri ile bir kömür kamyonu karşılaşmıştır ve mıcır'da tekerlekleri kayan kömür kamyonu süt tankerine çarpmıştır. Çarpışma esnasından kısa bir süre sonra süt tankeri yere devrilmiştir ve hemen arkasında olan Kerim Tekin'in arabasının üstüne çıkmıştır.
Tam kamyon'un arabanın üstüne çıktığı o esnada menajeri olan Halis Bütünley Kerim'in koltuğu ve kendi koltuğunu yandaki düğmeleri büyük bir hızla çekerek arkaya yatırmıştır ve saniyeler sonra kamyon arabanın üstüne çıkmıştır. Kamyon aracın üstüne çıkarken aracı 70-75 m arabayı geriye sürüklemiştir ve o esnada Kerim Tekin'in arabası şarompôl'den aşağı düşmüştür ve arkasından kamyon'da arabanın üstüne düşmüştür bu esnada sanatçının kiraladığı aracın dört kapısıda büyük bir gürültü ile basınç'tan dolayı açılmıştır. Kamyon sanatçının arabasının üstüne düştükten sonra menajer Halis Bütünley Kerim Tekin'e iyi misin? dediğinde sanatçı hiçbir şeyim yok ben iyiyim demiştir, Bütünley araçtan çıkarken sanatçıya ben çıkacağım çıktıktan sonra sen de arkamdan gel demiştir ve Bütünley araçtan çıktıktan sonra dizine kadar çamura batmıştır. Bütünley dizine kadar gelen çamurla yürüyerek 10-15 metre araçtan uzaklaşmış ve sanatçıya beni duyuyor musun? diye seslenmiştir. Bütünley benim oturduğum koltuğa geç demiştir. Kerim Tekin o koltuğa geçtikten sonra menajerine gelemiyorum diye seslenmiştir. O sırada Halis Bütünley yukarı çıkarak etraftan yardım istemiştir ve gelen yardımın sonucun da Kerim Tekin araçta son nefesini vermiştir. Festival'de haberi öğrenen sanatçı arkadaşları Reyhan Karaca, Seçil, Alişan ve Zafer Peker acı haberle şok olmuştu, yine festivaldeki isimlerden birisi olan Zerrin Özer ise olayı öğrendiği zaman sinir krizi geçirdi ve doktorların verdiği sakinleştirici iğneler ile kendine geldi. Festivalin üçüncü konseri gelen acı haberle bereber iptal edilmişti. Festivalde olmayan fakat haberi o gece öğrenen Nâlân ve Tayfun Duygulu ise "En yakın dostumuzdu. Ölümüne inanamıyoruz." dediler. Festivali Bir fidan sizden, bin şarkı bizden adı kapsamında düzenleyen Zekeriya Özkan'da acısını belli etmiştir ve bir daha ki gittikleri yerdeki bir ormana Kerim Tekin Hatıra Ormanı adını vereceğini açıklamıştır.
Olay'dan tam bir hafta önce 21 Haziran günü Defne Joy Foster, Star TV'de yayınlanan Çat Kapı adlı magazin programı için Kerim Tekin'in evine röportaj için geldiğinde uzun röportaj'ın ortalarında Kerim Tekin, Foster'a elbise dolabını gösterirken Foster dolapta gördüğü ve Kerim Tekin'in Kara Gözlüm albümü dönemin de giydiği sarı-siyah deri ceketi istediğinde Tekin şu cevabı vermiştir; Onu vermiyorum, saklayacağım yani ben o ceketi illaha çocuklarıma götüreceğim cevabını vermiştir. ama ne yazık ki olaydan tam bir hafta sonu henüz 23 yaşında iken trafik kazasında yaşamını yitirmiştir. Olay'dan tam 9 yıl sonra 2007 yılında ana haber bültenleri ve magazinlere tekrar çıkmıştır, Çünkü aynı tarzda bir kaza rock sanatçısı Barış Akarsu'nunda başına gelmiştir. Kerim Tekin öldükten birkaç gün sonra cenazesi Ataköy 5. Kısım Camii'sinden kaldırılmıştır. Zincirlikuyu Mezarlığı'na defnedilmiştir. Cenazesi büyük yankı uyandırmıştır. Cenazesine Sibel Can, Kayahan, Zeynep, Zerrin Özer ve Asrın Tuncer gibi birçok sanatçı katılmıştır.

Ölümünün Ardından

28 Haziran, 1998 tarihinde bir trafik kazasında hayatını kaybeden Kerim Tekin genç yaşta büyük başarılara imza atmış 90'lı yıllara damgasını vuran iki albüm çıkarmıştır. Ölümünün ardından TV kanallarında ve magazin programlarında anma etkinlikleri düzenlenmiştir. 1998 yılında Zerrin Özer Tekin'e o yıl ki albümünde bulunan Şimdi Uzaklardasın adlı şarkıyı armağan etmiştir. Aynı yıl içinde Zerrin Özer, Tekin'in Haykırsam Dünyaya adlı albümünde bulunan ve büyük bir hit olan Kar Beyaz adlı şarkının düet versiyonunu yayınlamıştır. Şarkı müzik kanallarında ve listelerinde yerini almış ve tekrar'dan bir numaraya kadar yükselmiştir. 1998 yılı içinde çekilen Kar Beyaz adlı sinema filmi ölümü üzerine yarım kalmıştır. 2006 yılında gazetelerde sinema filminin tamamlanacağı haberleri çıksada daha tamamlanamamıştır. Yaz Aşkım adlı başrollünü Meral Konrat ile birlikte paylaştığı TV filmi ölümünün ardından TGRT kanalında yayınlanmıştır.
2005 yılında Barış Akarsu ve Özgür Çevik "Akademi Türkiye" adlı yarışma programında Kar Beyaz adlı şarkıyı canlı olarak cover'lamışlardır. 2011 yılında Kral TV'nin yaptığı Kral Fanlar adlı programda toplanan Kerim Tekin fanları ve sanatçı arkadaşları sanatçıyı anmışlardır. Aynı yıl İskender Paydaş yayınladığı ilk albümü Zamansız Şarkılar'da Kar Beyaz şarkısını İrem Candar'ın düeti ile yapılan cover versiyonuna albümde yer verilmiştir. Aynı yıl Gökhan Türkmen sanatçının Akşamlar adlı şarkısına yaptığı coverı internetten yayınlarken, Murat Dalkılıç'ta Kara Gözlüm adlı şarkısına Joy Türk Akustik adlı program için yaptığı cover çok beğenilmiştir. 2012 yılında Okan Bayülgen'in TV 8'de yayınlanan gece programı Disko Kralı'nda bir 90'lar programı yapılmıştır ve o gün Kerim Tekin Twitter'da dünya çapında Trend Topic olmuştur ve dünya çapında en çok konuşulan isimlerden birisi olmuştur.

Albümleri

  • 1995: Kara Gözlüm
  • 1997: Haykırsam Dünyaya

Hit şarkıları

  • 1995: Cici Baba
  • 1996: Kara Gözlüm
  • 1997: Kar Beyaz
  • 1997: Haykırsam Dünyaya
  • 1998: Akşamlar

Filmografi

Sinema
YılBaşlıkRolüNotlar
1998Yaz AşkımKerimTV Filmi
1998Kar BeyazGazeteci KemalSinema Filmi (Kerim Tekin'in ölümü üzerine yayımlanmadı)
Televizyon
YılBaşlıkRolüNotlar
1996Mirasyediler
Show TV'de yayımlandı.

Ödülleri

YılÖdülKategoriAlbümSonuç
1998Kral TV Video Müzik ÖdülleriPop Müzik En İyi ErkekHaykırsam DünyayaAdaylık
1998Hava Harp OkuluYılın En Beğenilen Pop SanatçısıHaykırsam DünyayaKazandı
Kaynak:wikipedia

18 Haziran 2015 Perşembe

İstanbu'un Bir Yüzü (Refik Halit Karay) Roman Özeti

 
İSTANBULÛN BİR YÜZÜ (REFİK HALİT KARAY) ROMAN ÖZETİ KİTAP ÖZETİ
Kitabın Adı : Istanbul’un Bir Yüzü
Kitabın Yazarı : Refik Halid Karay
Yayinevi Ve Adresi : Inkilap Ve Aka Kitabevleri- Ankara Caddesi No:95 Istanbul
Basim : üçüncü Baski

Kitabin Konusu : Kitap Bütün Istanbul’un Iç Yüzünü Değil, Yalnizca Istanbul’da Yaşayan Bir Azinliğin Içyüzünü Gözler önüne Seriyor: Savaş Zenginleri, Karaborsacilar, Vurguncular, Türediler, Ittihat Ve Terakki’nin Adamlari… Istanbul’un ‘öteki Yüzü’, Yani Halk Yok Romanda.

Kitabin Ana Fikri : Yazar Bu Romanla Okuyucuya; Bazi Kişilerin Zengin Olmak Ve önemli Bir Mevkiiye Gelmek Için Her Türlü Yola Başvurabilecekleri Mesajini Veriyor.

Kitaptaki Olaylarin Ve şahislarin Değerlendirilmesi :
Kitapta Birbirinden Bağimsiz Bir çok Olaydan Bahsedilmekte; Fakat, Ayni Konudan Bahsedilmektedir.
şahislar:
Ismet : Romanin Anlaticisi.
Kani : çocukluk Arkadaşi
Kani’nin Annesi : Kibar Dalkavuğu
Fikrii : Fikri Paşa
Hanimefendi : Paşa’nin Kayinvalidesi
Dilara : Paşa’nin Karisi
Ragibe – şadiye :kizlari
Lütfi Pehlivan : Külhanbeyi, Savaş Zengini
Ahmet Bey : Sarayin Hafiyelerinden Biri
Zal Bey : Sarayin Adami (her Yeri Haraca Kesti)

Kitap Hakkinda şahsi Görüşler :
Istanbul’un Bir Yüzü Adli Romani Okurlara Birçok şey öğretiyor; Birtakim Gerçekleri Yaşayarak öğrenmiş Olan Refik Halid’ In Romani , Bu Bakimdan, Her Zaman Ilgiyle Okunacak Bir Eser. Refik Halid’in Anlattiği çeteler, Haraç Almalar Günümüzde De Sürüp Gidiyor ; Seksen Yil önceyi Hala Yaşiyoruz. Kitabin Yazari Hakkinda Kisa Bilgi :
(istanbul 1888-istanbul 1965) Türk Romancisi, Hikayecisi Ve Yazari. Ilk öğrenimini Vezneciler’de Ve Göztepe’de Tamamladi, Daha Sonra Galatasaray’da (1900-1906), Bir Yilda (1907) Hukuk Mektebi’nde Okudu. 2 Nci Meşrutiyet’in Ilanindan Sonra Gazateciliğe Başladi (tercüman-i Hakikat). Kalem Ve Cem Dergilerinde Yazilar Yazdi. 1909’da Fecri Ati Topluluğuna Katildi. 1912’de Beyoğlu Belediye Başkatibi Oldu Ve Bir Sene Sonra Iktidara Gelen Ittihatçilar Tarafindan Beş Yil Sürgüne Gönderildi. Anadolu’da Başlayan Milli Mücadele Hareketi’ne Aleyhtar Olmuş, Bu Yüzdenmilli Hükümet’in Sürgünüyle 9 Kasim 1922’de Yurdu Terk Etmiştir.1938’de çikan Af Ile Yurda Geri Dönmüştür.
Açik, Sade, Terkipsiz Bir Dille Yazan, Roman Ve Hikayeleri Kadar Mizah Ve Taşlamalari Ile De ün Kazanan Karay’in Başlica Eserleri şunlardir: Sakin Aldanma, Inanma, Kanma, üç Nesil-üç Hayat, Memleket Hikayeleri, Bir Içim Su, Gurbet Hikayeleri, Bu Bizim Hayatimiz, Sonuncu Kadeh, Dört Yaprakli Yonca,ekmek Elden, Su Gölden.

KİTABIN ÖZETİ: Refik Halid, ‘bir Harp Zenginini’, Kani’yi, Tanitarak Başliyor Romanina. Kani, Ismet’e Nasil Zengin Olduğunu Anlatiyor: Beş Parasizdir. Askere Gitmeye Karar Verir. Bir Arkadaşina Rastlar; Arkadaşi, Kani’yi Alir, Harbiye Nezaretini Daire Daire Dolaşirlar; Kayitlar, Vesikalar, Muameleler…ertesi Gün Halep’e Yağ Toplamaya çikarlar Ve Bundan Sonra Zenginler Arasina Girmeye Başlar.ve Kani Sitem Ederek Kizginliğini Dile Getirir. ‘asil Kizdiğim Cihet Halkin Eski Zenginleri Sabir Edip Bizi çekemeyişi.’
Refik Halid Bu Bölümde Eski Devri (abdülhamit Zammanini) Anlatiyor. Az Sene Içinde Istanbul’un Cok Değiştiğini Ve Bir çok Inkilap’in Olduğunu Söylüyor.böylr Bir Nesil Olmadiklarini Anlatmaya çalişiyor Ve Hudutlarimizda Tecavüzsüz Yaşiyoruz Diyor.
Refik Halid Bu Bölümde Fikri Paşanin Konağini Ayrintilariyla Anlatiyor Ve Paşayla Ilgili Bir Kaç şey Ekliyor: ‘galiba O, Hiç Iş Yapmamak, Hiç Söze Karişmamakla Bu Mevkii Bulmuş.belki Memlekete Faydasi Hiç Olmamişti; Fakat Muhakkak Ki En Ufak Bir Zarari Bile Olmamişti. Paşa’nin Yakinlarini Anlatiyor Ve En Sonunda Da Paşa’nin 1908’ Den Sonraki Halini Anlatiyor.
Refik Halid Bu Bölümde Alti Portre çiziyor. Bunlarin Hepsi Birer Harp Zenginidir. ‘külhanbeyi Lütfi Pehlivan’: Sandiğa Girmiş, Pehlivanlik Etmiş, Ev Basmiş, Adam Vurmuş, Hamam Kapatmiş, Meyhane Yikmiş…gümrükte De Katip; Müdürlüğe Kadar çikmiş. Bir Kaç Yeri Kendi üzerine Geçirmiş Yok Bedeline.adam Kaçirmişlar Ve Yerine Kendisi Geçmiş.işte Bu Herif şimdi Bir Harpzengini.
Refik Halid, Harp Devrinin Hanimlari Adli Bölümde Kadinlarin Yaşamlarindaki Değişimleri Anlatiyor.iş Hayatina Girmiş Kadinlar; Sigara, Içki, Morfin Düşkünü Kadinlar; Siyasete Atilan Kadinlar; öğretmen Olan Genç Kizlar; ‘yeni Usul Bohçaci’… Sarayin Adami Olan Bir Haraççi… Ismet’in Bulunduğu Bir Düğünde Ticaret Yapan üç Kadin Var; Bunlar, Hat Komiserliğinde Memur Olan Bir Ihtiyat Zabiti’nin Peşini Birakmiyorlar, ümit Vermek Için Hoppaliklar, Hafiflikler Ediyorlardi. O, Kadinlara Karşi Acemi Görünüyordu; Iyice Avlamişlar, Kumpanyalarina Sokup Işlerini Gördürmeye Muvaffak Olmuşlardi; Vagon, Koli, Piyasa Kelimeleri Ile Dolu Ticari Bir Hasbihal Ediliyordu.
Refik Halid Eski Ve Yeni Istanbul Adli Son Bölümde Eski Istanbul’a Olan özlemini Anlatiyor Ve şöyle Diyor: ‘istanbul Daha Ziyade Eski Devirde(abdulhamit Zamani) şahsiyetli Ve Ehemmiyetli Idi. şimdi Ise Renksiz Ve Sefil…’

14 Haziran 2015 Pazar

Ana (Maksim Gorki)



Ana, Maksim Gorki'nin yazdığı romandır. 1917'deki Rus devrimi öncesindeki Rus işçi sınıfının fakir yaşantısını anlatmaktadır

Konu

Kitabın ana karakteri olan "Pelage" veya bir başka deyişle "Ana", kendisini sürekli döven işçi kocasının ölümünden sonra oğlu Pavel ile başbaşa kalır. Bir süre sonra oğlunu, o kasabadaki kavgacı/geçimsiz gençlikten farklı olarak olgun bir kişiliğe bürünürken bulur. Bir süre sonra evleri kitaplarla dolmaya başlayınca Ana, oğlunun gizli yaşantısını merak eder. Pavel, anasını sosyalizm ile ve ezilen işçi/köylü sınıfının burjuvalarla olan çatışmasıyla tanıştırır. Pavel, artık her gün şehirden arkadaşları ile kendi evinde toplanıp sorunu çözmek için uğraşır. Bunun yanında fabrikadaki sefil işçi hayatı üzerine konuşup bildiriler hazırlarlar.
Başta ürkek davranan Ana, bir süre sonra oğlunun bu arkadaşlarıyla içli dışlı olmaya başlar. Artık o da bu yolun doğru olduğunu düşünerek bu yola oğluyla beraber baş koyar. 1905 devriminden önceki bu hazırlıklar işçileri despotizme karşı ayaklandırır ve en sonunda 1905 devrimi patlak verir. Başta köyde çalışmalarını sürdürüp gizlice işçilere ve köylülere bildiri dağıtan Ana, toplulukta etkin bir üye olur. En sonunda oğlu ve onun bazı arkadaşları defalarca hapislere düşer. Ana da kentteki başka bir sosyalist genç olan Nikolay'ın evine yerleşir. Mahkemeye çıkan Pavel ve arkadaşları için sürgün hükmü verildikten sonra, Moskova'ya gidip Pavel'in mahkemede yaptığı savunma konuşmasını dağıtmak için hareket eder. Burada fark edilir ve oğlunun gittiği yoldan gittiği için öldürülür .

Avni Anıl

Avni Anıl (23 Nisan 1928, İstanbul - 14 Haziran 2008, İzmir), Türk sanat müziği bestecisi.

Hayatı

Selimiye’deki Ondokuzuncu İlkokulu bitirdi, Paşakapısı Ortaokulu ve Haydarpaşa Lisesi’nde okudu. Askerlik sonrası Polis Enstitüsü’ne girdi. 1955 yılında polislikten ayrıldı ve gazeteciliğe başladı. Üç yıl Akşam gazetesinin sanat sayfasını yönetti. 1955-1967 yılları arasında İstanbul Radyosu’nun haber servisinde çalıştı. 1967 yılında “Anıl Yayın Ajansı”nı kurdu, Dünya gazetesinin sanat sayfasını yönetti. “Musıkî ve Nota” dergisini çıkardı. “Musıkî Sözlüğü” adı altında dört ciltlik eserinde müzik tarihi için önemli hatıralar yayımladı.

Ölümü

14 Haziran 2008 günü İzmir'deki evinde, seksen yaşında vefat etti.

Ödülleri

1998 yılında Kültür Bakanlığınca verilen Devlet Sanatçısı unvanını aldı.

Bestelerinden bazıları

  • Rüya gibi uçan yıllar, biraz durun durun biraz
  • Dilşâd olacak diye kaç yıl avuttu felek
  • Sevmiyorum seni artık gözlerimi geri ver
  • Biraz kül biraz duman, o benim işte
  • Kader kime şikâyet edeyim seni bilemem
  • Unutamıyorum, unutamıyorum gecem yok artık gündüzüm yok
  • Gözlerin bir aşk bilmecesi sorar gibi
  • Unutulmuş ne varsa sevgiden geri kalan
  • Aşk bu değil yapma güzel
  • Ne yeşili ne siyahı gözümde hep gözleri var
  • Mihrâbım diyerek sana yüz vurdum
  • İçimde nice uzun yılların özlemi var (Ağla Gitar)
  • Kaderimde hep güzeli aradım
  • Öyle dudak büküp hor gözle bakma
  • Bir peri masalı kulaklarına
  • Bir göz aşinâlığı var aramızda, sanki seninle kırk yıllık dost gibiyiz ikimiz
  • Gün be gün yaşanan o hatırayı unutup bir yana atmak olmaz ki
  • Şarkılar söyle o sahillerde
  • Ayrılık ümitlerin ötesinde bir şehir
  • Bu akşam bütün meyhanelerini dolaştım İstanbul'un
  • Akşamın olduğu yerde bekle diyorsun gelmiyorsun
  • Şu yalan dünyayı aşksız geçirme
  • Sen ne kadar saklasan gönlündekini
  • Ben yağmur, ben güneş, ben sevgi seliyim
  • Aşk nedir nasıldır, bilen var mı?
  • Firâkınla yansa ten yine vuslat dilemem
  • Ağlaya ağlaya giderim diyor(Gelin alayı)
  • Safalar getirdiniz safa geldiniz dostlar
  • Sen körfeze geldiğin zaman yıldızlar güler
  • Bir geceye bir ömür verilir Kanlıca'da
  • Gözlerin kömür senin, bakışın ömür senin
  • Bir kerre bakanlar unutur derdi günahı
  • Aman Adanalı Canım Adanalı