9 Ekim 2014 Perşembe

Anayurt Oteli Film

 



Anayurt Oteli, yönetmenliğini Ömer Kavur'un yaptığı, başrollerinde Macit Koper, Şahika Tekand, Orhan Çağman ve Serra Yılmaz'ın rol aldığı 1986 yapımı bir filmdir. Film Yusuf Atılgan'ın aynı adlı eserine dayanılarak Ömer Kavur tarafından senaryolaştırılmıştır.
Çekimleri Nazilli'de yapılan Anayurt Oteli çeşitli zamanlarda yapılan anketlerde pek çok defa en iyi 10 Türk filmi içinde yer almıştır.
1980 yılında gerçekleşen 12 Eylül Darbesi'nin Türk sinemasında yaptığı büyük değişikle siyasal toplumcu sinema ortadan kalkmış, yerini bireyi anlatan edebiyat uyarlamaları almıştı. Anayurt Oteli bu öncü 'karakter çalışması" filmlerinin ilki ve en önemlisidir. Filmde Macit Koper'in oynadığı Zebercet de bu karakterlerden en derin biçimde işlenmiş olanıdır.

Konu


Macit Koper "Anayurt Oteli"nde.


Küçük bir Anadolu kasabasındaki Anayurt Oteli'nin yalnızlıktan kurtulamayan otel müdürü katibi Zebercet (Macit Koper), birbirine benzeyen sıradan olaylar içinde iç dünyasındaki fırtınaları dizginlemeye çalışan biridir. Günün birinde, bir gece vakti Ankara Treni ile gelen güzel ve gizemli bir kadının (Şahika Tekand) her zamanki müşterilerin arasına katılması onun tekdüze yaşamını hareketlendirir. Zebercet, gelişinin ertesi gününde, bir hafta sonra geri geleceğini söyleyip otelden ayrılan bu kadın müşterisini takıntı haline getirince bu meçhul kadın, ister bir anı ister hayalet olsun, Zebercet’e ve otele musallat olur. Zebercet kadının odasını aynı şekilde korur, her gün o odaya giderek kadınla yaptığı konuşmaları defalarca tekrar eder. O odada herhangi bir şey değişirse kadının bir daha geri gelemeyeceğinden korkar. Sabahları oteldeki müşterileri uyandırdıktan sonra, o odaya uğrayıp sanki kadın içerdeymişçesine kapıyı tıklayıp onu uyandırmaya çalışır; onun içeriden kendisine seslendiğini hayal eder.
Zebercet bu ezici yalnızlığını filmler, horoz dövüşleri ve hizmetçisi Zeynep'e (Serra Yılmaz) sarkıntılık yaparak hafifletmeye çabalar. Meçhul kadınla tek bir geceye sığan tanışma, onun beklentisini günler boyu Ankara treninin gelişine bağlar. Ama beklenen gizemli kadın hiçbir zaman gelmez. Yalnızlıkla örtüşen duygusal açlığı, temizlikçi kadının odasında cinsel bir saldırıya neden olur. Zebercet zaman içinde her şeye yabancılaşır, oteli kapatır ve görünüşte tekdüze fakat içdünyası gelgitli bir hayat yaşamaya başlar. İç dünyasındaki fırtınalara, özlemlerine ve yalnızlığına çare bulamayınca kendini asmayı planlamaya başlar ve anlamını yitirmeye başlayan yaşamı hazin bir sona doğru sürüklenir. Anayurt Oteli, özünde Ömer Kavur’un rüyalar, simgeler ve nesnelerle eylemlerin gizli anlamları aracılığıyla zamanın geçişini anlatmasıdır.

Oyuncular

Aktör / AktrisKarakter
Macit KoperZebercet
Şahika TekandGelen kadın
Serra YılmazZeynep (Zebercet'in hizmetçisi)
Orhan ÇağmanEmekli Subay
Osman AlyanakParktaki Adam
Songül ÜlküÖğretmen
Şener KökkayaKöylü
Yaşar GünelKestaneci
Ülkü ÜlkerTiyatrocu Kadın
Ergun ÖzcanTiyatronun Patronu
Sadık DeveciÖğretmen
Nevin BuketFahişe
Cemil ŞahbazKonuk Oyuncu

Ödüller


YılÖdül AdıKategori
198724. Altın Portakal Film FestivaliJüri Özel Ödülü (En İyi II. Film, En İyi Yönetmen)
19876. Uluslararası İstanbul Sinema GünleriEn İyi Türk Filmi
1987Venedik Film FestivaliFIPRESCI Ödülü, Ömer Kavur'a
1987Nantes Three Continents FestivalGolden Montgolfiere (Büyük Ödül), Ömer Kavur'a
1987Valencia Film FestivaliBronz Ödül
1987-1988Sinema Yazarları Derneği ÖdülleriEn İyi Film, En İyi Yönetmen, En İyi Özgün Müzik, En İyi Erkek Oyuncu (Macit Koper), En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu (Serra Yılmaz)



Kaynakça

  • Wikipedi 

0 yorum:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.